Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette synes ikke politiet i Oslo skal være lov lenger. HEF protesterer og sier at et forbud mot utendørs overnatting på offentlig sted er kriminalisering av fattigdom.

Dette synes ikke politiet i Oslo skal være lov lenger. HEF protesterer og sier at et forbud mot utendørs overnatting på offentlig sted er kriminalisering av fattigdom.

HEF protesterer mot kriminalisering av husløse

Human-Etisk Forbund mener verdigheten til marginaliserte grupper blir krenket hvis utendørs overnatting gjøres ulovlig i Oslo. Det bestemte forbundets landsstyre i helga.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2013 kl 13:11

I helga var HEFs landsstyre samlet til møte. Et samlet møte gikk inn for å protestere mot politiets forslag om å utvide forbudet mot overnatting utendørs på offentlig sted i Oslo. Landsstyret viser til den tidligere løsgjengerloven som ble opphevet i 2006. Dette skjedde nettopp fordi politikerne innså at loven kriminaliserte folk i en vanskelig livssituasjon, mener Landsstyret.

- Vi kan ikke se at husløse denne gangen heller gis noe annet alternativ enn å bryte de foreslåtte politivedtektene. Det underliggende problemet i denne saken må løses gjennom andre tiltak, heter det i uttalelsen.

Landsstyret understreker også ta Human-Etisk Forbund ikke ønsker et samfunn der friheten begrenses på en uakseptabel måte.

- Vi setter prinsippet om menneskeverdet høyt og mener forslaget ytterligere vil krenke verdigheten for allerede marginaliserte grupper, heter det i uttalelsen.

Enstemmig vedtatt

Politiske uttalelser av denne typen er gjerne omstridt i Human-Etisk Forbund. Mange mener forbundet bare bør konsentrere seg om det som har med livssyn å gjøre, i mer smal forstand.

Denne holdningen kom imidlertid ikke til syne under Landsstyrets behandling av saken i helga. Forslaget ble enstemmig vedtatt. Verken nestleder i styret, Tom Hedalen, eller leder i Hordaland HEF, Egil Haugland, stemte imot. Begge disse har tidligere protestert mot at forbundet skal mene noe i politisk omstridte saker.

– Jeg hadde et innlegg i saken der jeg ba om en presisering av hva politiet i Oslo har foreslått. De ønsker at det skal være forbudt å overnatte under broer og i biler. Det synes jeg er å gå for langt. Det er sannsynlig at målgruppa for politiets forslag er romfolket, men dette forslaget rammer jo alle. Å gjøre det kriminelt å overnatte i en bil, eller i sovepose under en bro, er å gå for langt, sier Haugland.

– Hvorfor mener du det er rett av HEF å mene noe om dette, mens du var motstander av at HEF skulle hjelpe kirkeasylanter i Bergen?

– Dette handler om vårt engasjement for menneskerettigheter. Forslaget rammer de svake og kriminaliserer fattigdom, sier Haugland.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus