Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HAMU-leder Einar Bråten og Sara Mauland ønsket å bevare Frihetsaksjonen men ble nedstemt. Foto: Kirsti Bergh

HAMU-leder Einar Bråten og Sara Mauland ønsket å bevare Frihetsaksjonen men ble nedstemt. Foto: Kirsti Bergh

HEF la ned Frihetsaksjonen

#HEFs landsmøte vedtok i helga å legge ned den årlige Frihetsaksjonen. Forbundets hjelpearbeid skal heller finansieres på annet vis. Tekst: Even Gra...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2008 kl 10:23

HEFs landsmøte vedtok i helga å legge ned den årlige Frihetsaksjonen. Forbundets hjelpearbeid skal heller finansieres på annet vis.

Tekst: Even Gran
Publisert: 2.6.2008

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund greide å overbevise landsmøtet om at utgiftene ble for store, og inntektene for små, når det gjelder Frihetsaksjonen.

Dermed var dagene talte for innsamlingsaksjonen som har blitt arrangert hvert år siden 2004. Kun seks av landsmøtets 64 tilstedeværende delegater stemte mot nedleggelsen.

Under behandlingen ble det lagt fram ulike alternativer, men de samlet liten oppslutning. Et forslag som gikk ut på å videreføre og styrke aksjonen, samlet bare tre stemmer. Et forslag om å fortsette med en landsomfattende, frivillig aksjon fikk ti stemmer. Da disse forslagene, og noen andre alternative modeller, var nedstemt, ble hovedstyrets innstilling vedtatt mot seks stemmer.

Det betyr at Frihetsaksjonen legges ned fra og med i år. Aksjonen som nylig ble avsluttet ble dermed den siste.

Til tross for dette ber landsmøtet om at det legges til rette for at "lokale innsamlingsaksjoner kan videreføres i ulike former".

Hjelpearbeidet skal sikres

Det har hele tiden vært et viktig poeng at hjelpeprosjektene i India, som Frihetsaksjonen har samlet inn penger til, ikke skal bli skadelidende.

Landsmøtet vedtok derfor at HEF i minimum fem år framover skal bevilge midler tilsvarende ti kroner pr. medlem til prosjektene i India.

- Koster mer enn det smaker
I forkant av landmøtet har det vært debatt blant annet på Fritanke.no om nedleggelsesforslaget. Både Kirsten Elgstøen, Gunnar Olafsen, Sara Mauland og Kirsten Resaland har tatt til ordet for å bevare aksjonen.

Av disse var det Sara Mauland fra Rogaland fylkeslag som lot høre fra seg på landsmøtet. Hun er også styrerepresentant i HAMU, HEFs hjelpeorganisasjon som organiserer hjelpearbeidet i India.

Mauland ønsket å videreføre aksjonen som en frivillig aksjon, der man bygger et nettverk av aksjonister samtidig som man konsentrerer seg om å få ned kostnadene.

- Jeg er frustrert over at man bare trekker fram de negative erfaringene. Selv om vi kanskje ikke samler inn så mye penger, gir Frihetsaksjonen anledning til å løfte blikket over seremoniarbeidet, sa Mauland på landsmøtet.

Reidar Thorsen fra Hovedstyret var blant dem som forsvarte nedleggelse.

- Det er ikke sant at hovedstyret bare ser på økonomien i denne saken. Det er få av HEFs aktiviteter som er blitt grundigere debattert. Men det hele koker ned til at dette var vist seg å koste mer enn det smaker, samt at aksjonen har alt for svak oppslutning i organisasjonen, sa Thorsen.

Les flere meningsytringer om saken på Fritanke.nos debattside.

LANDSMØTETS VEDTAK OM FRIHETSAKSJONEN:
"Landsmøtet i Human-Etisk Forbund vedtar å nedlegge Frihetsaksjonen som landsomfattende fellesaksjon. Arbeidet mot undertrykkelse på religiøst grunnlag vil fortsette gjennom Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i utviklingsland, HAMU. Landsmøtet ber hovedstyret om å legge til rette for at lokale aksjoner til støtte for HAMUs prosjekter kan videreføres i ulike former.

For å sikre at prosjektene som har mottatt støtte gjennom Frihetsaksjonens overskudd gjennomføres, forplikter Human-Etisk Forbund å årlig øremerke et beløp til HAMU tilsvarende 10 kr per medlem i minimum fem år."