Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På Stortingsbygningens langside mot Karl Johansgate. stod tilhengerne av loven med sine lilla hettegensere og skulte nedover mot...

På Stortingsbygningens langside mot Karl Johansgate. stod tilhengerne av loven med sine lilla hettegensere og skulte nedover mot...

HEF klar med felles ekteskapsseremoni

#Human-Etisk Forbund har allerede opplegget klart slik at homofile kan få giftet seg humanistisk på linje med heterofile. Tekst: Even Gran Publisert...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2008 kl 15:17

Human-Etisk Forbund har allerede opplegget klart slik at homofile kan få giftet seg humanistisk på linje med heterofile.

Tekst: Even Gran
Publisert: 12.6.2008

I går vedtok Stortinget en ny ekteskapslov som skal gjelde for alle, uavhengig av seksuell legning. HEF har lenge kjempet for den nye felles ekteskapsloven, så i går var det en gledens dag i organisasjonen.

- Endelig kan homofile bli ektefolk på linje med alle andre. Det var kjærligheten som vant på Stortinget i går, og vi gleder oss til å vie det første homofile paret, sier HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale.

Opplegget er klart allerede
Kvaale forteller at HEF allerede er klare til å vie homofile og heterofile i en felles humanistisk vigselsseremoni, så snart den nye loven trer i kraft.

- Det eksisterende opplegget for Humanistisk vigsel og Humanistisk partnerskap er egentlig det samme. Så vi trengte bare å endre noen små ord i formularet. Det er gjort allerede gjort og endringen har blitt godkjent i HEFs hovedstyre. Så nå er det bare opp til myndighetene å godkjenne det. Det skal ikke stå på oss, forsikrer Kvaale.

Så langt er det bare staten og Human-Etisk Forbund som har tilbudt partnerskapsregistrering for homofile etter den nåværende partnerskapsloven. Ingen andre tros- eller livssynsamfunn har hatt dette tilbudet før, og så vidt Fritanke.no kjenner til er det ingen som har planer om å opprette et slikt tilbud nå heller.

Kamp utenfor Stortinget
Mens Stortinget behandlet den nye, felles ekteskapsloven i går, hadde både tilhengere og motstandere av den nye loven møtt opp.