Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Etter at Jahn Otto Johansen har snakket med Helgeland Arbeiderblad om "jakten på storkveita", avlegger han Human-Etisk Forbund en liten visitt. Les hele artikkelen.

Etter at Jahn Otto Johansen har snakket med Helgeland Arbeiderblad om "jakten på storkveita", avlegger han Human-Etisk Forbund en liten visitt. Les hele artikkelen.

- HEF har også sine tanter

Datteren til Jahn Otto Johansen var anarkist og hadde grønt hår. - Tantene i HEF lot henne ikke sitte på første rad i Oslo Rådhus, sier forfatteren.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2009 kl 14:34

I et intervju med Helgeland Arbeiderblad sist torsdag uttaler den prisbelønte mediemannen og forfatteren Jahn Otto Johansen at datteren hans ikke fikk komme inn på et møte i Human-Etisk Forbund fordi hun var "bohem, hadde grønt hår og svarte klær".

- Det ble for mye for "tantene" i forbundet, sier han til avisa.

Hva var det som egentlig skjedde?Fritanke.no tok en prat med Johansen for å finne ut hva som ligger bak utsagnet.

Han forteller at det som egentlig skjedde var at han var invitert til å holde tale under en borgerlig (nå humanistisk) konfirmasjonsseremoni i Oslo Rådhus i 1985. Han spurte datteren om hun ville komme og høre på, og det ville hun gjerne.

- Datteren min, som dessverre er død nå, var en del av det anarkistiske arbeidskollektivet i Hjelms gate i Oslo. Hun hadde grønt hår, svarte klær og skilte seg ganske sterkt ut fra de andre festpyntede menneskene der, sier Johansen.

Han forteller at datteren først ble stoppet på utsiden og forsøkt nektet adgang.

- Da hun forklarte at hun var invitert og at faren hennes skulle holde tale, fikk hun komme inn. Hun gikk da og satte seg på første stolrad der gjesten til hovedtaleren normalt skal sitte. Men det aksepterte ikke arrangørene, og hun ble henvist til en plass lenger bak, forteller han.

Johansen mener dette tyder på at det finnes "tanter" i alle organisasjoner.

- Jeg synes nok dette var litt "tantete". Men det viser jo at heller ikke HEF går fri av denne litt småborgerlige opptattheten av hvordan man skal kle seg, sier han.

Johansen forteller at tidligere Oslo-ordfører og høyremann Albert Nordengen var langt mer tolerant fire år senere, i 1989.

- Da kom min datter i fullt motorsykkelantrekk for å overvære at jeg ble tildelt Liberty Bell-prisen samme sted. Det var ikke noe problem for Nordengen å ta imot henne på første rad, selv om antrekket hennes også da skilte seg sterkt fra galla-antrekket til de andre som var der, sier han.

Stor respekt for HEF

Jahn Otto Johansen understreker at har har stor respekt for det arbeidet Human-Etisk Forbund gjør, og at han på ingen måte ønsker å bli oppfattet som negativt innstilt til forbundet.

- HEF spiller en viktig rolle i samfunnet. Det er bra at noen utfordrer de etablerte kirkemiljøene i landet. Mange i min familie og vennekrets er medlemmer i Human-Etisk Forbund, og jeg kommer til å være tilstede på mange humanistiske konfirmasjoner framover, etterhvert som de unge i slekta vokser opp, sier han.

Selv har han konvertert til katolisismen. Men det har ingenting med tildragelsen i Oslo Rådhus å gjøre, understreker han.

- Nei, det var en lang prosess for meg, som i grove trekk startet da jeg ble kjent med en del katolske prester i Mexico, og stiftet bekjentskap med frigjøringsteologi. Det har i hvert fall ikke noe med alvorlig sykdom eller en livskrise å gjøre, understreker han.

HEF: - Høres underlig ut

Organisasjonssekretær i HEFs fylkeslag i Oslo, Kari Mette Klever, synes historien høres underlig ut.

- Nå er jo dette lenge siden, men vi har ikke noen dresskode for gjester på konfirmasjonsseremoniene våre. Vi rynket litt på nesa her for noen år siden da noen ønsket å stille i russedress, men vi sa ikke bastant nei til det heller. Ellers har vi stadig ganske frika og pønkete folk innom. Vi er virkelig ikke strenge på det, så dette synes jeg høres litt underlig ut, sier organisasjonssekretæren.

Les mer om Jahn Otto Johansen på Wikipedia

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook