Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tom Hedalen vil ikke svare på om det var feil eller riktig å invitere Vigrid til humanistisk konfirmantkurs.

Tom Hedalen vil ikke svare på om det var feil eller riktig å invitere Vigrid til humanistisk konfirmantkurs.

HEF-Buskerud: - Vanskelig avveining

Leder i HEFs fylkeslag i Buskerud, Tom Hedalen, forsvarer ikke Vigrid-besøket like sterkt som Nina Gjerberg fra Eiker lokallag. Han synes det er gode argumenter på begge sider.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 17:11

Den 1. mars var det høyreekstreme og rasistiske partiet Vigrid invitert på besøk hos Human-Etisk Forbund, Eiker lokallag. De fikk presentere seg under et humanistisk konfirmantkurs i Krogstadelva. Saken har vakt oppsikt nasjonalt.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sa tidligere i dag at hun synes det er vanskelig å fullt ut forsvare at Vigrid fikk presentere seg på et arrangement i regi av Human-Etisk Forbund.

- En vanskelig sak

Fylkesleder i Buskerud, Tom Hedalen, synes dette er en vanskelig sak. Han vil verken støtte den ene eller den andre siden overfor Fritanke.no.

- Jeg synes det er gode argumenter på begge sider. På den ene siden kan man si at Vigrid får anerkjennelse og oppmerksomhet når de inviteres til å presentere seg i slike sammenhenger, og at man derfor bør stenge dem ute. På den andre siden kan si at troll sprekker når man setter lys på dem, og at de derfor bør få komme. I dette tilfellet har Eiker lokallag valgt det siste, sier Hedalen.

Han ser ingen grunn til å kritisere lokallaget for det de har gjort, men synes likevel de kunne ha utvist et bedre skjønn når det gjelder varsling.

- Lokallaget burde ha forstått at dette kom til å bli kontroversielt, og varslet oppover i organisasjonen. Da hadde vi vært bedre forberedt på den diskusjonen som ville komme, sier han.

- Hva tenker du om Kristin Miles argument om at det er uheldig at Vigrid inviteres i en sammenheng der målet er å fremme toleranse og forståelse mellom ulike grupper i samfunnet?

- Jeg forstår argumentet godt, og kan være enig i at det hadde vært bedre å la Vigrid slippe til i en annen sammenheng, sier han.

Hedalen poengterer at han bare har fått en negativ reaksjon fra HEF-medlemmer lokalt. Alle de andre tilbakemeldingene har vært positive.

- Det er viktig å huske at Vigrid er svært aktive i Eiker-området. Det er HEFs oppgave å ta trusselen fra slike partier på alvor, og da kan en slik direkte konfrontasjon være en riktig vei å gå, sier han.