Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
LO-organiserte fra HEF demonstrerte mot Valla.

LO-organiserte fra HEF demonstrerte mot Valla.

HEF-ansatte demonstrerte mot Valla

En gruppe LO-organiserte fra Human-Etisk Forbund demonstrerte i dag mot Gerd-Liv Vallas støtte til fortsatt statskirke. I dag behandler LO-sekretarita...

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2006 kl 13:46

En gruppe LO-organiserte fra Human-Etisk Forbund demonstrerte i dag mot Gerd-Liv Vallas støtte til fortsatt statskirke. I dag behandler LO-sekretaritatet spørsmålet, og ansatte i Human-Etisk Forbund er innstilt på kollektiv utmeldelse hvis Vallas forslag blir vedtatt.

Tekst og foto: Kirsti Bergh
Publisert: 04.12.2006

Med "Likeverd for livssyn"-banner hadde en gruppe LO-organiserte HEF-ansatte møtt opp før dagens møte i LO-sekretariatet skulle begynne. Bakgrunnen for punktdemonstrasjonen var LO-leder Gerd-Liv Vallas utspill om at LOs politiske ledelse enstemmig går inn for å beholde statskirkeordningen.

Dette reagerer de LO-organiserte i HEF på.

Stemningen blant mange LO-organiserte i HEF er at de ønsker klubben skal gå til kollektiv utmeldelse av Handel og kontor, hvis LO-sekretariatet vedtar Vallas forslag. Allerede har noen levert personlig utmelding. Kari-Mette Klever er en av dem.

- Jeg kan ikke være medlem av en fagorganisasjon som støtter eller har vurdert å støtte en diskriminerende ordning som min livssynsorganisasjon har kjempet for å avvikle i 50 år, sier Kari Mette Klever, som sendte sin utmeldelse i dag tidlig.

Klever har vært medlem i Handel og Kontor Human-Etisk Forbund i nesten ti år og har også vært leder i klubben.

I et brev sendt fra Handel og kontor-klubben i Human-Etisk Forbund til LO-sekretariatet, skriver klubbleder Tove Solli:

"Det overordnede prinsippet for staten må være likebehandling av alle borgere, også på livssynsområdet. Likebehandling av statens borgere er også et viktig prinsipp for fagbevegelsen, og det finnes ingen fornuftig grunn til å fravike dette prinsippet når det gjelder livssyn."

Solli ville overfor Fritanke.no før helga ikke spekulere i hva som vil skje i HEF Handel og kontor hvis LO-sekretariatet bestemmer seg for å støtte statskirkeordningen.

- Dette må vi ta internt. Men det er klart at hvis et flertall av medlemmene ønsker utmeldelse, må vi jo bare følge opp det, uttalte hun.

Også NTL-klubben ved Senter for flerkulturelt og internasjonalt arbeid (SEFIA), har i dag sendt en uttalelse til LO-sekretaritatet. Der heter det at:

Statskirkeordningen innebærer en konsekvent diskriminering av den stadig voksende andelen av befolkningen som har en annen tro enn den evangelisk-lutherske eller som ikke har noen tro i det hele tatt. Dermed betyr fortsatt statskirke diskriminering på bakgrunn av tro, etnisitet og kultur. Slik diskriminering vil bli mer sentral og alvorlig i det norske samfunn i årene som kommer.

NTL-klubben ved SEFIA mener at en fortsatt statskirkeordning representerer derfor et hinder for livssynsmessige og kulturelle integrering.

Det generelle likestillings- og ikke-diskrimineringsarbeidet til LO må derfor være basert på de grunnleggende prinsippene i arbeiderbevegelsen: Full likestilling av alle borgere uansett hvilket livssyn de måtte ha, konkluderer NTL ved SEFIA.

Resultatet fra LO-sekretariatets møte er foreløpig ikke kjent.