Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser forsiden på Laserklinikken.com ut i dag, 24.8.15.

Slik ser forsiden på Laserklinikken.com ut i dag, 24.8.15.

Harila har alt liggende ute på engelsk

I desember i fjor fikk Laserklinikken Anne Harila tvangsmulkt hvis de ikke fjernet ulovlig markedsføring innen nyttår. Men den engelske versjonen ble liggende.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2015 kl 18:05

Laserklinikken Anne Harila fikk i desember i fjor frist til 1. januar 2015 med å fjerne lovstridig markedsføring. Forbrukerombudet hadde påpekt den ulovlige markedsføringen mange ganger uten at det ble rettet opp.

Fagleder Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet bekreftet overfor Fritanke.no i desember at hvis Forbrukerombudet på noe tidspunkt etter nyttår fant at Laserklinikken Anne Harila hadde lovstridig markedsføring liggende ute, ville det umiddelbart bli fattet vedtak om tvangsmulkt på 400.000 kroner.

– Da blir det ikke flere brev med advarsler og frister. Da går vi rett på tvangsmulkt med betalingsfrist, forsikret hun.

Ligger ute på engelsk

Det førte til at laserklinikkens nettsider ble endret. Fra å ha rik informasjon om hvilke sykdommer og tilstander man angivelig kan bli kvitt med laser, noe Forbrukerombudet fant å være ulovlig, lå det fra nyttår av bare lovlig kontaktinformasjon på laserklinikkens norske nettsted, Laserklinikken.no.

Laserklinikkens engelske nettsider ble imidlertid ikke endret. I dag, 24.8.15, lå tilsynelatende all markedsføringen som Forbrukerombudet hadde funnet ulovlig på norsk, ute på engelsk, på laserklinikkens engelske nettdomene, Laserklinikken.com.

Årsaken til at markedsføringen er kjent ulovlig, er fordi det er forbudt å reklamere med påstander som ikke er dokumentert i Norge.

Ikke et forsøk på å omgå pålegget

Innehaver Anne Harila blir svært overrasket når Fritanke.no ringer og spør hvorfor markedsføringen som har blitt kjent ulovlig og fjernet på norsk, fortsatt ligger ute på engelsk. Hun sier at hun ikke har hatt en anelse om at dette lå ute. Hun får heller ikke opp Laserklinikken.com på sin pc, sier hun. Dette til tross for at Fritanke.no enkelt får opp nettstedet både på pc og mobil.

Uansett hva dette måtte skyldes, forsikrer Harila om at dette skal fjernes umiddelbart.

– Dette skal ikke ligge ute verken på norsk eller engelsk. Jeg har for lengst gitt beskjed til de som steller med dette om at alt skal fjernes. Dette er svært overraskende. Nå må jeg ta noen telefoner og spørre hvorfor det ikke har blitt gjort, sier Anne Harila.

– Så dette er ikke et forsøk på å omgå Forbrukerombudets vedtak?

– Slett ikke. Dette visste jeg ingenting om. Det må du nesten tro meg på. Jeg skjønner det ikke. Hvordan kan du få opp sida når jeg ikke kan se den? spør Harila.

Hun forteller at de engelske sidene ble laget da laserklinikken hadde kontorer også i Romania og England, og at sidene har vært tilnærmet uendret siden.

– Dette har jeg overhodet ikke tenkt på, og sidene har vel bare blitt liggende der, sier hun.

Skal se på saken

Fagleder Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet sier at de fikk en klage på laserklinikkens engelske nettsider i forrige uke, og at de nå vurderer saken.

– Vi fikk en klage i forrige uke, og vil nå se på markedsføringen. Dersom den er i strid med vedtaket vil vi måtte vurdere å fatte vedtak om betaling av tvangsmulkt.

– Kan man omgå norsk lov ved å ha lovstridig markedsføring liggende ute på engelsk og legge det på et com-domene?

– Nei. Dette er et norsk selskap og markedsføringen er åpenbart rettet til norske forbrukere og behandlingen foregår i Norge, skriver Hovde Skjelbostad til Fritanke.no.

-----------------

OPPDATERT 24.8.kl. 1800

Noen timer etter artikkelen er publisert, ser det ut til at Laserklinikken Anne Harila har fjernet noen av artiklene med effektpåstander, blant annet den om ansiktslammelser i bildet over, mens andre har blitt liggende.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus