Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
KrF-Hareide er villig til å bytte vekk K'en i KRLE-faget for å få RLE-faget inn i lærerutdanningen igjen.
 Foto: Signe Christine Urdal (M)

KrF-Hareide er villig til å bytte vekk K'en i KRLE-faget for å få RLE-faget inn i lærerutdanningen igjen. Foto: Signe Christine Urdal (M)

Hareide åpner for å droppe K-en i KRLE

- men vil fortsatt ha minst 55 % kristendom i faget

KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker ikke at partiet kan gå med på å droppe kravet om K-en i KRLE-faget. Bra, men navnet har ingenting å si dersom faget likevel skal okkupere minst 55 prosent av faget, er meldingen fra HEF.

Publisert:

I samarbeidsavtalen som Høyre og Fremskrittspartiet inngikk med Venstre og Kristelig Folkeparti i fjor høst, ble partiene enige om at RLE-faget endrer navn til KRLE – Kristendom, religion, livssyn og etikk. Partiene ble enige om at kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 prosent kristendom, gjeninnføres.
For at kristendomsnavnet skal tas ut av fagnavnet, forutsetter altså Hareide at partiet får en annen, beslektet gevinst. Det er i KrF-kretser flere som heller ønsker seg gjennomslag for endringer i lærerutdanningen enn å beholde K-en, skriver Vårt Land.

– For KrF har to ting vært viktig. Det ene er forutsigbarhet for en sikker andel kristendom i faget – at det ikke varierer slik at kristendom noen steder i landet bare utgjør en tredel, sier Hareide til avisen.

– Det andre har vært å få RLE-faget inn i lærerutdanningen igjen. Navnet på faget har ikke vært det viktigste, og når jeg snakker om K-en har det først og fremst dreid seg om innholdet i faget og substansen i det, sier KrF-lederen. (©NTB)

Human-Etisk Forbund: – Så lettlurte er verken biskoper eller livssynsmangfoldet

– Allerede i dag blir det undervist mer om kristendom enn andre religioner, etikk og filosofi. Det burde KrF se seg fornøyd med, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

– Dersom K'en forsvinner, er det bra - da begrepene religion og livssyn inkluderer alle. Dersom kristendommen likevel skal okkupere minst 55 prosent av faget har navnet på faget lite å si. Da vil fortsatt KrF stå nokså alene i denne saken. Det er å undervurdere folks intelligens dersom KrF tror de skal komme unna med å gjennomføre en total dominans av kristendommen i det pluralistiske faget RLE uten en K. Så lettlurte tror jeg verken biskoper eller livsssynsmangfoldet i Norge er - som bare er noen av mange som har gått i mot planene om KRLE.

Brun-Pedersen sier at Human-Etisk Forbund stiller seg positiv til å få mer RLE inn i lærerutdanningen, så fremt det involverer flere fagmiljøer enn teologer.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus