Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Fra nyttår skal ikke Human-Etisk Forbund etter planen ha noe betjent kontor i Grønnegata 63 på Hamar, der forbundet har holdt til i flere tiår. Foto: Google street view

Hard kritikk mot HEFs generalsekretær fra Hedmark fylkeslag

Fylkeslaget mener generalsekretær Trond Enger har gjort seg skyldig i «et eklatant brudd på vanlige saksbehandlingsregler, demokratiske prinsipper og god organisasjonsskikk».

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2018 kl 08:19

Fylkesstyret i Hedmark HEF har vedtatt en skarpt formulert anke på generalsekretær Trond Engers beslutning om å legge ned HEFs kontor på Hamar og flytte de to stillingene til Gjøvik.

Anken ble formelt sendt til generalsekretær Trond Enger mandag.

Fylkeslaget argumenter for hvordan beslutningen har ført til sterk frustrasjon i fylket, og at mange truer med å legge ned sine verv. Dette gjelder blant annet konfirmasjonsutvalget i Hamar og omegn, fylkesleder Inger Haug samt en rekke tillitsvalgte i Kongsvinger-området.

Fylkeslaget har forståelse for ønsket om å samle forbundets ansatte på færre steder, slik at ingen skal jobbe alene, men etterlyser en vurdering av alternative tiltak for å bøte på dette. De reagerer også på at ingen andre alternativer enn Gjøvik ble vurdert som plassering for HEFs kontor i det nye fylket Innlandet (Hedmark + Oppland).

– Ingen av Innlandets høgskolebyer Hamar, Elverum og Lillehammer er presentert eller drøftet som lokaliseringsalternativer, skriver fylkesstyret, og legger til at både Hamar og Lillehammer er tiltenkt viktige funksjoner i det nye samlede fylket.

Et annet poeng de trekker fram, er at det ikke er vurdert i hvilken grad nedleggelsen av kontoret vil føre til økte reisekostnader. Det er for eksempel lenger å kjøre fra Kongsvinger til Gjøvik enn til Hamar, skriver de.

Eklatant brudd

Hovedkritikken gjelder generalsekretær Trond Engers framgangsmåte i saken. Beslutningen kom fullstendig overraskende på fylkesstyret.

– Det er på det rene at Hedmark fylkeslag verken er hørt i saken, eller på noe tidspunkt har blitt gjort kjent med at en nedleggelse av organisasjonsekretærfunksjonen i fylket var i prosess, skriver de i brevet.

Fylkesstyret mener dette er i strid med HEFs myndighetsdokument som ble vedtatt av Landsstyret 11. februar i fjor. Dette er et dokument som fordeler oppgaver og myndighet mellom forbundets ulike politiske beslutningsorganer og generalsekretæren/administrasjonen.

I styringsdokumentet står det at fylkeslagene er oppdragsgivere for de ansatte ved fylkeskontorene, og kan gi disse arbeidsoppgaver innenfor stillingsbeskrivelsen deres. I tillegg står det at tilsettinger ved fylkeskontorene besluttes av generalsekretæren, men at slike tilsettinger skal drøftes med fylkesstyrene.

Hedmark fylkesstyre mener det er rimelig å utlede av dette at en tilsvarende drøftingsplikt også vil utløses når det gjelder nedleggelse eller andre vesentlige endringer av funksjonen. De slår derfor fast at generalsekretæren har gjort seg skyldig i en saksbehandlingfeil og at framgangsmåten strider mot enhver forventet organisasjonspraksis.

– Prosessen representerer et eklatant brudd på vanlige saksbehandlingsregler, demokratiske prinsipper og god organisasjonsskikk, konkluderer fylkeslaget.

De krever at generalsekretærens beslutning oppheves. Hvis Enger står på sitt, krever fylkesstyret at saken sendes til Hovedstyret og behandles der.

Sak på kommende landsstyremøte

Fylkesleder i Hedmark, Inger Haug, ønsket mandag ikke å komme med utdypende kommentarer til brevet. Hun avventer svar fra HEF sentralt og ser frem til å diskutere saken på kommende landsstyremøte.

– Jeg forventer at denne saken blir en hovedsak på kommende landsstyremøte, og at man her drøfter hvordan forbundets endringsprosesser skal forankres i Human-Etisk Forbunds tillitsvalgte organer, sier hun.

Landsstyret er Human-Etisk Forbunds øverste organ mellom landsmøtene. Her sitter alle fylkesledere samt hovedstyret.

Saksbehandler ikke i media

Generalsekretær Trond Enger ønsker ikke å kommentere saken ut over at brevet fra Hedmark er mottatt og vil bli saksbehandlet på vanlig måte.

– Det er ikke riktig av meg å saksbehandle dette i media, sier han.

– Først foreslo du å legge ned HEFs kontor i Tromsø, noe som førte til en voldsom protest. Etter et møte i Tromsø endret du syn og opprettholdt kontoret i Tromsø med en ekstra stilling. Kan noe tilsvarende skje i Hedmark?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Klagen til Hedmark har ikke noe med Tromsø å gjøre. Vi skal lytte til argumentene de kommer med og se hva vi kan gjøre med saken, sier Enger.

– Klagen fra Hedmark går hovedsakelig på at de ikke har blitt hørt, noe de sier er i strid med Myndighetsdokumentet. Tar du selvkritikk på dette punktet? Burde de ha blitt involvert?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg saksbehandler som sagt ikke klagen deres i media.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...