Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gululai Ismail på sommerleiren til Humanistisk Ungdom på Numedal folkehøgskole i 2011.
 Foto: Even Gran

Gululai Ismail på sommerleiren til Humanistisk Ungdom på Numedal folkehøgskole i 2011. Foto: Even Gran

I 2011 besøkte hun HEFs verdenskongress i Oslo:

Gulalai Ismail under angrep i Pakistan

– De fortsatte å slå på døra, rope og true oss, forteller Gulalai Ismail. Nå tvinges hun og familien til å flytte.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2014 kl 15:00

Den pakistanske menneskerettighetsforkjemperen Gulalai Ismail (27) får det stadig vanskeligere i hjemlandet.

Den prisbelønte aktivisten er en av grunnleggerne av Aware Girls – en pakistansk, menneskerettighetsorganisasjon som kjemper for kvinners rettigheter, menneskerettigheter og mot ekstremisme.

Ismail grunnla organisasjonen sammen med søsteren Saba da hun var bare 16 år gammel. Målgruppen er unge kvinner mellom 16 og 29.

Aware Girls er medlem av IHEYO – ungdomsorganisasjonen til Human-Etisk Forbunds internasjonale paraplyorganisasjon IHEU.

Angrepet av bevæpnede menn

De siste årene har Gulalai Ismail merket at det har blitt stadig vanskeligere å drive menneskerettighetsarbeid i Pakistan. Aware Girls’ arbeid for å styrke kvinners rettigheter, blant annet ved å informere om prevensjon og like muligheter til utdanning, er kontroversielt i et land der muslimsk fundamentalisme står sterkt.

Ifølge IHEUs nettsider får Ismail stadig flere truende meldinger på Facebook. Familien har også blitt truet og fått beskjed om at de bør «redde seg selv».

I mai ble hjemmet hennes angrepet av fire bevæpnede menn. Rundt midnatt stod de utenfor huset og hamret på døra og hevdet at de var sikkerhetspoliti som var kommet for å ransake huset. Faren nektet å slippe dem inn.

– De fortsatte å hamre på døra, rope og true oss mens de skjøt i lufta. Da de endelig gikk, ropte de at de ville komme igjen senere. Vi vet ikke om de kom for å drepe eller kidnappe noen, sier Ismail til IHEUs nettsider.

Hun aner hvem mennene var. Saken er meldt til politiet, men er fortsatt uoppklart.

– Vi har nå flyttet for å slippe flere angrep av denne typen, sier hun.

På Talibans «hit list»

Angrepet fra de bevæpnede mennene er det siste i en rekke hendelser den siste i en rekke truende hendelser.

– Familien min og jeg har vært under overvåkning i lang tid. Det ble verre etter at vi opprettet tolv ungdomsgrupper i ulike deler av landet som skal jobbe med fred og mot ekstremisme. Situasjonen forverret seg også etter at Aware Girls ble stemplet som «en av fem agenter for CIA» på et pakistansk tv-program, sier hun.

Ismail forteller også om en skremmende opplevelse med Taliban. Etter en fest hun holdt i hjemmet sitt for å feire at hun fikk en prestisjefylt demokratipris i 2013, fortalte den lokale Taliban-lederen at festen ville ha blitt angrepet hvis de hadde visst om den. Han forsikret om at Gulalai Ismail og familien hennes nå var på Talibans «hit list».

– Vi har det vanskelig nå. Jeg er klar over at det å forsvare menneskerettigheter og å kjempe mot ekstremisme kan sette livet mitt på spill. Men nå har også familien min kommet i skuddlinjen, sier Ismail.

Hun forsikrer at hun vil fortsette kampen for et bedre samfunn, kvinners rettigheter og fred, selv om det skulle koste henne livet.

Besøkte Humanistisk verdenskongress i Oslo i 2011

Sonja Eggerickx, IHEUs president, erklærer at feigheten og uvitenheten til de som truer Ismail bør bli kjent. IHEU ber Pakistan sørge for at Gulalai Ismail fortsatt skal kunne leve trygt i landet.

Gulalai Ismail besøkte IHEUs verdenskongress i Oslo i august 2011. Hun var også tilstede på Humanistisk Ungdoms sommerleir ved Numedal folkehøgskole samme sommer.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus