Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dag er det 205 år siden Charles Darwin ble født.

I dag er det 205 år siden Charles Darwin ble født.

Gratulerer med Darwin-dagen

– Human-Etisk Forbund har ikke noen tradisjon for å markere Darwin-dagen, sier Kristin Mile, men sier ikke nei til å markere dagen hvis medlemmene ønsker det.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2014 kl 14:07

I dag er det 205 år siden Charles Darwin ble født. I lista til nettstedet Darwinday.org ligger det rundt 80 arrangementer i en rekke land, først og fremst USA.

I Norge markeres dagen på Blindern med en serie foredrag som belyser ulike deler av Darwins teori.

I fjor var Human-Etisk Forbund med og markerte Darwin-dagen med arrangementet "Charles Darwin for full musikk".

I år har det imidlertid ikke blitt planlagt noen aktiviteter.

– Vi har ikke noen tradisjon for å feire Darwin-dagen i Human-Etisk Forbund. Likevel er Darwin og vitenskapen vel verdt en feiring. Vi synes selvsagt det er fint hvis medlemmene våre ønsker å markere dagen gjennom Human-Etisk Forbund. Men i år har det ikke blitt tatt noe initiativ fra sentralt hold, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Mest Darwin-feiring i USA

Det er først og fremst i USA at dagen markeres. I lista over Darwin-arrangementer på Darwinday.org er det mer enn 50 arrangemementer over hele USA, mens det er rundt 25 arrangementer i andre land. På lista finner vi Portugal, Guatemala, Hellas, Tyskland, Italia, Argentina, Canada, Norge, Russland, UK, Spania og Singapore.

Tradisjonen med å feire Darwin-dag hvert år på Darwins fødselsdag vokste fram i løpet av 90-tallet. Meningen er å feire det store vitenskapelige gjennombruddet Darwins evolusjonslære er for vår forståelse av oss selv og livet på jorda, samt å fremme vitenskap generelt sett.

Humanistbevegelsen i USA er viktige pådrivere for å markere dagen. Det er blant annet American Humanist Association, HEFs søsterorganisasjon i USA, som har ansvaret for nettstedet Darwinday.org. Men også kristne Darwin-tilhengere, som ser evolusjon som en del av Guds skaperverk, er med og markerer dagen.

Les mer om Darwin-dagen på Wikipedia.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus