Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Er du plaget av spøkelser og gjenferd? Da kan du få hjelp fra Human-Etisk Forbund. En spesialdesignet app hjelper deg med å bli kvitt angsten og overtroen.

Er du plaget av spøkelser og gjenferd? Da kan du få hjelp fra Human-Etisk Forbund. En spesialdesignet app hjelper deg med å bli kvitt angsten og overtroen.

Lanserer app for Iphone og Android:

Gratis husrens fra Human-Etisk Forbund

Stadig flere plages av spøkelser og gjenferd – døde mennesker som ikke får fred. Nå vil Human-Etisk Forbund hjelpe til.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2012 kl 07:29

DE FLESTE GREIDE VEL Å GJETTE SEG TIL DET, MEN DETTE VAR ALTSÅ ÅRETS APRILSPØK.

Programmer som Åndenes makt og Den sjette sans på TVNorge har gjort folk mer på vakt overfor spøkelser og gjenferd i eget hus. Antallet som rapporterer om skumle dunkelyder på loftet og plutselige temperaturforandringer i kjelleren, har økt sterkt.

Folk er desperate og trenger hjelp. Klarsynte åndeutdrivere som Gro Helen Tørum og Lilly Bendriss rekker ikke over alt. Heller ikke Den norske kirkes nylanserte demonutdrivertjeneste tilfredsstiller behovet. Derfor kaster også Human-Etisk Forbund seg inn på markedet. Og det med et tilbud som skiller seg ganske vesentlig fra de andre.

– Det finnes ikke spøkelser og troll

Forbundet lanserer nå en egen app for Iphone og Android der du kan søke etter naturlige forklaringer på de hendelsene som skremmer deg.

Ett spørsmål kan for eksempel være: "Gamle meieribestyrer Rosengreen romsterer rundt i gangen om natta. Her en natt kom et kraftig smell fra en dør som lukket seg helt av seg selv. Rosengreen døde i 1932, men han får ikke fred. Han leter etter elskerinnen sin som hadde soverom rett innenfor den døra. Hva skal jeg gjøre? Hjelp meg Human-Etisk Forbund! Dere er mitt eneste håp!"

På slike spørsmål vil appen typisk svare: "Meieribestyrer Rosengreen er død og begravet. Det finnes ikke spøkelser og troll. Grunnen til at døra slår hardt igjen er sannsynligvis gjennomtrekk".

Human-Etisk Forbund tror dette vil virke beroligende på folk.

– Jeg tror det kan være vel så effektivt å komme med en naturlig forklaring

Velger å stole på James Randi

Aksjonsleder for Ingen liker å bli lurt, Human-Etisk Forbunds aksjon for kritisk tenkning, Even Gran, har stor tro på den nye hjelpetjenesten til forbundet.

– Åndemedier som Tørum og Bendriss setter opp et skuespill, utnytter folks vrangforestillinger og ”jager gjenferdene over i det hinsidige”. Metoden kan være effektiv, men problemet er at man også bekrefter vrangforestillingene. Jeg tror det kan være vel så effektivt å komme med en naturlig forklaring som i eksempelet over, sier Gran.

Han mener det også kan være effektivt å si ting som: ”Hei du! Det finnes ikke spøkelser! Ikke troll heller! Skjerp deg da! Du bare innbiller deg det! Hallo!”

– Slike ting får folk til å våkne opp fra illusjonene sine. Hvis vi ikke finner en opplagt naturlig forklaring på alt det rare som skjer der ute, må jeg vel innrømme at mye av vår tankegang dreier seg rundt dette ”skjerp deg”-paradigmet som vi kaller det, forteller Gran.

– Så det kan ikke tenkes at det virkelig finnes spøkelser og gjenferd altså?

– Det skjer som sagt veldig, veldig mye rart der ute. Men så lenge James Randi er klar og tydelig i sin avvisning av slikt, så velger vi å stole på det, sier Gran.

– Kurset handler mye om hvor lenge man skal gidde å høre på spøkelseshistoriene til folk.

Bestill hjemmebesøk med husrens

I tillegg til en spørretjeneste, kan du også bruke HEFs nye husrens-app til å bestille husbesøk fra utvalgte personer i forbundet. Dette er en gruppe spesialtrente humanistiske spøkelsesjegere som i lang tid har øvd på teknikker for å få folk til å slutte å tro på spøkelser.

– Kurset handler mye om hvor lenge man skal gidde å høre på spøkelseshistoriene til folk før vi skal be dem om å ta seg sammen og skjerpe seg. Noen mener fem minutter, andre mener sju. Det er litt ulike meninger her. Men det er ikke noe problem i Human-Etisk Forbund forresten. Her er det høyt under taket og rom for uenighet, sier livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Kjartan Selnes.

Han er en av de tolv som har gått gjennom kurset, og som du kan bestille besøk fra via den nye telefonappen.

Nøkkelord

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus