Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På torsdag drar de aller fleste barna fra Saksvik skole hit, til Malvik kirke. Her kan du se programmet.
 Foto: Wikipedia

På torsdag drar de aller fleste barna fra Saksvik skole hit, til Malvik kirke. Her kan du se programmet. Foto: Wikipedia

Gir opp og sender sønnen i kirken

Rune Lie orker ikke å kjempe imot lenger. Han vil ikke at sønnen skal sitte alene på skolen mens alle de andre drar i kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2012 kl 16:50

Tidligere i høst var Rune Lie i en foreldresamtale på Saksvik barneskole i Malvik øst for Trondheim. Der spurte han klasseforstanderen hvilket alternativt opplegg som fantes for julegudstjeneste på skolen. Det kunne ikke læreren svare på, og gikk ut etter hjelp. Minutter senere kom hun tilbake med både rektor og undervisningsinspektør, forteller Lie.

– Jeg tror rektor kanskje brukte ordet «tradisjon» minst ti ganger i løpet av den korte samtalen. Vi fikk til slutt vite at de som ikke skulle være med i kirka kunne sitte igjen med noe kunst og håndtverk på skolen. Det synes ikke vi foreldre er godt nok. Vi mener skolen ikke har gjort nok for å gjøre det alternative opplegget like attraktivt som kirkebesøket, sier Lie til Fritanke.no.

Han har selv prøvd å gjøre noe med dette, men har gitt opp. Nå sender han sønnen sin til kirken sammen med de andre.

– Jeg har hatt en spørrerunde blant foreldrene, og alle vil at barna deres skal være med i kirken. Da gir vi opp. Vi vil ikke at sønnen vår skal sitte alene igjen på skolen mens de andre er i kirken med Lucia-tog og det hele. Vi synes det er feil av skolen å forkynne kristendom på denne måten, men vi tror jo ikke han tar noe skade av å delta heller, sier han.

Utilbørlig press

Til neste år ønsker Lie å bidra til å gjøre det alternative opplegget mer attraktivt.

– Jeg tenkte vi kunne prøve å få Lucia-toget til å gå til ett av pleiehjemmene her i Malvik isteden. Eller hva med et gårdsbesøk eller noe? foreslår Lie.

Han forteller at rektor har sendt ut informasjon til alle foreldre som han oppfatter som et forsvar for julegudstjenesten.

– Rektor er svært opptatt av å understreke skolens rolle som bærer og formidler av norske juletradisjoner. Jeg mener hun driver et utilbørlig press for at skolen fortsatt skal brukes til å forkynne kristendom gjennom denne tradisjonen, sier han.

Han understreker at 26 prosent, én av fire, av årets konfirmanter i Malvik valgte humanistisk konfirmasjon.

– Da er det kanskje på tide at skolene i kommunen avskaffer julegudstjenesten og satser på arrangementer som inkluderer alle, slår Rune Lie fast.

– Lucia-feiringen er kristen

Rektor på Saksvik skole, Ingrid Nord Krogstad, avviser overfor Fritanke.no at hun har prøvd å påvirke i noen slags retning.

– Jeg har sendt informasjon til alle foreldre med informasjon om julegudstjenesten og det alternative opplegget den 13. desember. Dette er ment som helt nøytral informasjon. Jeg har selvsagt ikke hatt som intensjon å påvirke i noen som helst retning, sier Krogstad.

Hun vet at Lie helst vil ha Lucia-toget et annet sted enn i kirken, men synes det blir feil fordi Lucia-feiringen er en kristen tradisjon.

– Lucia-feiringen er en del av den kristne juletradisjonen. Derfor mener jeg det hører naturlig med i kirken. Det samme gjelder det spelet som skal være i kirken, og som Lie gjerne vil ha utenfor. Spelet henter handlingen fra Bibelen, og det er presten som har ansvaret for det. Da er det naturlig at også dette foregår i kirken, sier Krogstad.

Hun understreker at julegudstjenesten på torsdag ikke er ment som noen felles avslutning. Den kommer senere. I tillegg vil alle samles på skolen etter gudstjenesten til felles lussekatter og kakao.

– Det er en tradisjon vi har hatt på Saksvik skole veldig lenge, forteller rektoren.

– Hva tenker du om at Rune Lie føler seg presset til å sende sønnen i kirken?

– Det var nytt for meg, og det synes jeg er veldig synd. Hvis han føler det slik, burde han ha tatt kontakt med meg. Det alternative opplegget vi har på skolen er bra. Vi har aldri fått noen klager eller negative tilbakemeldinger tidligere, sier hun.

Det er kun et lite mindretall som ikke deltar i kirken. Av 340 elever på Saksvik skole, er det kun 10-12 elever som har meldt seg på det alternative opplegget i år, får vi vite. Krogstad synes det er viktig at alle, både kristne, human-etikere, muslimer og andre, respekterer det andre står for og tror på. Hun poengterer at respekten bør gå begge veier.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus