Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre har innstilt på fullt skille mellom stat og kirke. Men Oslo kommunes byvåpen vil selvsagt fortsatt vise avbildningen av St. Halvard.

Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre har innstilt på fullt skille mellom stat og kirke. Men Oslo kommunes byvåpen vil selvsagt fortsatt vise avbildningen av St. Halvard.

Gerhardsen tror Oslo Ap ønsker fullt skille

#Arbeiderpartiet unnlot å stemme da Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune i forrige uke gikk inn for fullt skille mellom stat og kirke. - Mitt ...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2007 kl 15:41

Arbeiderpartiet unnlot å stemme da Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune i forrige uke gikk inn for fullt skille mellom stat og kirke. - Mitt inntrykk er likevel at også flertallet i vår gruppe ønsker et fullt skille, sier Rune Gerhardsen, gruppeleder for Ap i Oslo.

Tekst: Even Gran
Publisert. 22.1.2007

Det er politisk flertall for å skille stat og kirke i Oslo kommune. Det er klart etter at et knapt flertall bestående av SV, RV, Venstre, Fremskrittspartiet og én Høyre-representant inn for fullt skille mellom stat og kirke på Kultur- og utdanningskomiteens møte den 17. januar. KrF og to representanter fra Høyre gikk inn for "lovforankret folkekirke", den såkalte mellomløsningen. Ingen støttet en videreføring av dagens statskirkeordning.

Saken skal behandles i Oslo bystyre den 31. januar og vil høyst sannsynlig vedtas i tråd med komiteens innstilling. Høyre er fristilt i saken, men trolig vil ikke nok representanter herfra bryte med innstillingen fra komiteen til å vippe flertallet i en annen retning.

Arbeiderpartiet unnlot å stemme på komitémøtet, men partiets gruppeleder i Bystyret, Rune Gerhardsen, sier til Fritanke.no at han tror flertallet i Oslo Aps bystyregruppe er meget fornøyd med flertallsvedtaket. Gerhardsen understreker at bystyregruppa ikke har behandlet saken formelt, men at det likevel er hans klare inntrykk at tilhengerene av fullt skille er i flertall.

- Hvorfor kunne dere ikke da stemme med flertallet?

- Vi har diskutert saken og blitt enige om vi vil holde en lav profil i dette spørsmålet. Partiet er midt inne i en prosess som skal avklares på landsmøtet i april. Vi vil ikke legge noen føringer på dette.

- Hvorfor kan ikke Oslo si noe om dette når Ap-lag i mange andre kommuner har gjort det?

- Det er med respekt å melde litt forskjell på Oslo som hovedstad og landets øvrige kommuner. Vi ønsker ikke å bruke vår tyngde som hovedstad i den interne partiprosessen.

- Hva synes du om statskirkeordningen selv?

- Det vil jeg helst ikke svare direkte på, men jeg kan nevne at jeg har holdt tale på en rekke navnefester og konfirmasjonsseremonier i regi av Human-Etisk Forbund, så kan jo folk tolke det de vil ut av det.

- Så du støtter fullt skille, med andre ord?

- Det var dine ord. Folk får tolke det som de vil.

Vil ikke spekulere
I begynnelsen av desember offentliggjorde Fritanke.no en oversikt som viste at et stort flertall av de kommunene som hadde levert høringssvar ønsker å videreføre statskirkeordningen. I Aps interne høring fikk også statskirketilhengerne flertall. Denne høringen hadde imidlertid svært lav svarprosent.

Rune Gerhardsen vil ikke spekulere i hva Ap på nasjonalt plan vil konkludere med på landsmøtet i april.

- Jeg er veldig i tvil om den interne prosessen i Ap og har ingen formening om hva som vil skje. Jeg vil i hvert fall være forsiktig med å tolke noe her fra Oslo, hvor vi lever i en annen virkelighet enn mange andre steder i landet.