Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Konfirmantene på Majorstua hadde ikke noe lyst til å dra hjem etter standen mandag ettermiddag. Foto: Marit Jacobsen

Konfirmantene på Majorstua hadde ikke noe lyst til å dra hjem etter standen mandag ettermiddag. Foto: Marit Jacobsen

Frihetsaksjonen er i gang

#Human-Etisk Forbunds årlige hjelpeaksjon, Frihetsaksjonen, arrangeres denne uka. I går stod en gjeng ivrige ungdommer på stand på Majorstua i Oslo. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2007 kl 15:07

Human-Etisk Forbunds årlige hjelpeaksjon, Frihetsaksjonen, arrangeres denne uka. I går stod en gjeng ivrige ungdommer på stand på Majorstua i Oslo.

Tekst: Even Gran
Publisert: 17.4.2007

Marit Egholm Jacobsen er kursleder på Humanistisk konfirmasjon, og var ansvarlig for standen på Majorstua. Hun forteller om god stemning i det fine vårværet, med ivrige konfirmanter.

- Alle på mitt kurs møtte opp, ihvertfall. Og da vi pakket sammen hadde de ikke noe lyst til å dra hjem, forteller hun.

Konfirmantene solgte kaker og kaffe og samlet inn penger i bøsser. Jacobsen vet ikke hvor mye som ble samlet inn, for pengene blir lagt i lukkede bøsser og talt opp senere.

- Var det noen morsomme episoder?

- Ja, det kom bort en veldig religiøs dame og advarte oss om at vi ikke kom til himmelen hvis vi ikke trodde på Jesus. Likevel syntes hun hjelpearbeidet vi drev var veldig bra, og etter mye overtalelse gikk hun med på å gi 20 kroner til aksjonen, forteller Jacobsen.

I Trondheim rapporteres det at lørdag er den store aksjonsdagen. Da blir det stands flere steder i byen, både i sentrum og rundt i bydelene. Også i Trondheim planlegges det bøsseaksjon dør-til-dør.

I Tromsø blir det stand i Storgata på lørdag med vafler, kake og kaffe. Her skal konfirmantene gå med tau mellom seg og samle inn penger på gata. I tillegg skal det være en konsert på fredag med tre lokale band. Konserten holdes på ungdomsklubben Tvibit i sentrum.

I Moss skal seks band og en dansegruppe stå for underholdningen når konfirmantene holder konsert på Kråkereiret torsdag kveld.

- Dette er et alternativ til den årlige innsamlingsaksjonen som vi pleier å ha. Alle inntekter under konserten skal gå til Frihetsaksjonen, sier konfirmasjonsleder Gry Cindahl til Moss avis.

Håper på en million
Frihetsaksjonen er HEFs årlige, nasjonal innsamlingsaksjon. Aksjonen har de siste årene konsentrert seg om fire prosjekter i India. Pengene som samles inn kanaliseres gjennom HEFs hjelpeorganisasjon, HAMU - Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land.

Frihetsaksjonen støtter blant annet et krisesenter for kvinner i den indiske byen Vijayawada. I tillegg til å hjelpe kvinner til å bygge opp selvrespekt og kompetanse, gies det tilbud både i grunnleggende lese- og skriveferdigheter, etikk og moralsk normforståelse og hjelp til å forsørge seg selv og sin egen familie.

Pengene går også til hjelpearbeid blant en gruppe kvinner i delstaten Andhra Pradeshs om kalles "joginer". Dette er kvinner som ble "ofret" til tempelguden som barn. Som gudens "hustru" måtte de yte seksuelle tjenester til landsbyens menn. Frihetsaksjonen hjelper disse tidligere "tempelprostituerte" til et nytt liv, utdannelse, dyrkbar mark, arbeid og hus. Penger fra Frihetsaksjonen har blant annet blitt brukt for å bygge skole til deres fedreløse barn.

Aksjonen støtter også et prosjekt i byen Stuartpuram samt en internatskole utenfor Varni. Begge steder ligger i India.

- I fjor samlet Frihetsaksjonen inn 895.000 kroner. I år håper vi å få inn over en million, sier prosjektleder Gunhild Stranden ved HEFs hovedkontor i Oslo.