Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets tredje papirugave av Fri tanke er ferdig.

Årets tredje papirugave av Fri tanke er ferdig.

Fri tanke nr. 3-2008 i Posten

Årets tredje papirutgave av Fri tanke er ute. Les om humanistisk gravferd i kirka, vår kvinne i Arbeiderpartiet og naziprofessoren som mislyktes. Tek...

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2008 kl 10:44

Årets tredje papirutgave av Fri tanke er ute. Les om humanistisk gravferd i kirka, vår kvinne i Arbeiderpartiet og naziprofessoren som mislyktes.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 30.9.2008

Nå lander papirutgaven av Fri tanke i abonnentenes postkasser for tredje gang i år. Forsiden prydes av kravet om verdige seremonilokaler for alle. I bladet kan du lese om familien som holdt humanistisk gravferd i kirka, av mangel på verdige alternativer der de bodde.

I portrettet møter du stortingspolitiker Eirin Kristin Sund fra Arbeiderpartiet, en av få politikere som har flagget sitt medlemskap i Human-Etisk Forbund og snakket om sitt livssyn fra Stortingets talerstol.

Fri tanke har også møtt punkbandet Bad Religion:

- For meg handler punk om et fellesskap av folk som er lei av stillstand og aksepterte sannheter og vil gjøre noe med det. Det er jo akkurat det humanistbevegelsen handler om også, sier Gregg Graffin, vokalist og frontfigur i Bad Religion.

Han er professor i biologi og mottok tidligere i år en humanistpris i USA.

Nummeret inneholder også et intervju med vår egen humanistiske biologiprofessor. I serien Mitt livssyn svarer denne gang Dag O. Hessen, som nesten er Norges svar på Richard Dawkins: like sterk forsvarer av evolusjon, men ikke like militant ateistisk.

Den tredje professoren i dette nummer er Eivind Mehle, Norges første medieprofessor. Han skulle lede Pressevitenskapelig institutt ved det nazifiserte universitetet under krigen og utdanne propagandister for Det tredje riket.

I menneskerettighetsspalten spør Lillian Hjorth om FNs menneskerettighetsråd er impotent og politisert.

Videre kan du lese at humanismebegrepet i år er 200 år, og at kampen om retten til det pågår fortsatt.

Ellers har Fri tanke besøkt årets humanistprisvinner, Fjell skole i Drammen; vært på sommerleir med humanistiske ungdommer som ble angrepet av kristne fundamentalister; møtt filosofen Finngeir Hiorth; anmeldt årets beste ateist-utgivelse så langt; og fått ny kommentator fra Nigeria, Yemi Ademowo Johnson.

Les hele Fri tanke nr. 3-2008 i pdf-format