Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det franske forbudet mot dette heldekkende badeantrekket har skapt debatt.
 Foto: Charles Roffey, Flickr

Det franske forbudet mot dette heldekkende badeantrekket har skapt debatt. Foto: Charles Roffey, Flickr

Fransk minister advarer mot «stigmatisering» i burkinistrid

Torsdag skal Frankrikes øverste administrative domstol vurdere en anmodning om å skrote burkiniforbudet.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2016 kl 09:48

Burkiniforbudet som er innført i 15 franske byer, må ikke føre til stigmatisering eller fiendtlige holdninger, sier Frankrikes innenriksminister etter et møte med lederen for det franske muslimrådet.

Forbudene mot heldekkende badedrakt har utløst kraftige reaksjoner og anklager om diskriminering siden de ble innført på en rekke strender i Sør-Frankrike i sommer.

Lederen for Det franske rådet for muslimsk tro (CFCM), Anouar Kbibech, møtte onsdag ettermiddag innenriksminister Bernard Cazeneuve i Paris. Tidligere samme dag hadde Kbibech bedt regjeringen om et hastemøte i kjølvannet av bilder av en kvinne som omringes av politifolk på stranda i Nice.

– Implementeringen av sekularisme, og muligheten til å vedta slike forordninger, må ikke føre til stigmatisering eller fiendtlighet blant det franske folk, sier Cazeneuve etter møtet.

– Ble ikke tvunget

Bildene fra Nice viser fire påkledde, bevæpnede politimenn som står rundt en kvinne med skaut mens hun tar av seg en tunika – ikke en burkini.

Mange har tolket det som at politiet beordrer henne til å kle av seg, men omstendighetene rundt denne hendelsen er ikke avklart.

Ordførerens kontor i Nice nekter imidlertid for at hun ble tvunget til å kle av seg. Da bildet ble tatt, viste kvinnen politiet badedrakten som hun hadde på seg under tunikaen, over et par leggings, ifølge kontoret til AFP.

Kvinnen ble imidlertid ilagt en bot før hun forlot stranden, heter det videre.

Etter Nice-massakren

På en rekke franske strender har lokale myndigheter forbudt badetøy som «tydelig» viser en persons religion. Forbudene ble nedlagt etter lastebilmassakren som kostet 84 menneskeliv i Nice på Frankrikes nasjonaldag.

En annen sak som har vakt oppsikt, gjelder en kvinne som ble konfrontert av politiet i Cannes.

34-åringen forteller til nyhetsbyrået AFP at hun satt på stranda sammen med barna sine i leggings, tunika og et skaut, da hun ble bøtelagt.

– Jeg hadde ingen hensikt om å svømme, sier hun.

Journalisten Mathilde Cusin var vitne til hendelsen. Hun sier enkelte av dem som så på, applauderte politiet og ropte «gå hjem» til kvinnen.

Twitter-storm

Bildene av kvinnen i Nice ble først publisert i britiske Daily Mail , men ble raskt spredt via sosiale medier, der mange uttrykte harme.

– Jeg skammer med sånn, tvitret den franske feministen Caroline De Haas.

Torsdag skal Frankrikes øverste administrative domstol vurdere en anmodning fra den franske menneskerettighetsorganisasjon om å skrote burkiniforbudet.

Lavere domstoler har opprettholdt lokale myndigheters rett til å håndheve forbudet. Retten i Nice argumenterte blant annet med at den heldekkende badedrakten kan oppfattes som en provokasjon som øker spenningene i lokalsamfunnet. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.