Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
FNs spesialrapportør Asma Jahangir reiser verden rundt og rapporterer om religions- og trosfrihetens kår. I 2002 ble hun tildelt Universitetet i Oslos menneskerettspris. Foto: UiO

FNs spesialrapportør Asma Jahangir reiser verden rundt og rapporterer om religions- og trosfrihetens kår. I 2002 ble hun tildelt Universitetet i Oslos menneskerettspris. Foto: UiO

Fortsatt langt igjen til full livssynsfrihet

#FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, Asma Jahangir, er bekymret for tilstanden i mange av verdens land når det gjelder religions- o...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2007 kl 09:21

FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, Asma Jahangir, er bekymret for tilstanden i mange av verdens land når det gjelder religions- og livssynsfrihet. Dette slår hun fast en rapport til FN.

Tekst: Even Gran
Publisert 15.10.2007

FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, pakistanske Asma Jahangir, har som oppgave å overvåke hvordan menneskerettighetenes krav om tros- og livssynsfrihet etterleves i medlemslandene. Det er ikke bare solskinnshistorier spesialrapportøren har å berette.

I en rapport til FN levert i august påpeker Jahangir en rekke forhold som truer tros- og livssynsfriheten verden rundt.

Det første hun tar opp er at det i en rekke land er slik at skatter betalt av ikke-troende går til å finansiere religiøse aktiviteter i statens regi. Det er også vanlig at ikke-troende vegrer seg fra å stå fram fordi de frykter for negative reaksjoner.

Blasfemilover skaper hierarki

Jahagir peker videre på at lovforbud mot blasfemi i praksis fungerer undertrykkende, ikke bare for religiøse minoriteter og dissentere, men også for ikke-troende. Blasfemiforbund skaper i praksis et hierarki der religiøse trossystemer er overordnet de ikke-religiøse, påpeker hun.

Jahangir nevner også at mange ikke-troende ser på lover mot blasfemi som et forsøk på å hindre religionskritikk. Hun råder medlemslandene til heller å lage lover som forbyr alle slags hatefulle ytrnger under ett. Spesiallover mot blasfemi bør avvikles, mener hun.

Rapporten peker også på at mange land tvinger skolebarn til å delta på religiøs forkynnelse i skoletida, uten at det finnes tilfredsstillende fritaksordninger. Dette er diskriminerende, slår Jahangir fast. Hun peker også på at ikke-troende ofte er underrepresentert i relevante komiteer og rådgivingsorganer i skolesektoren, noe som bidrar til å opprettholde dette.

Konkurranseutsetting kan åpne for diskriminering

Spesialrapportøren forteller videre om problemene som oppstår når det offentlige setter ut tjenesteyting av ulikt slag til ulike religiøse organisasjoner.

- Ikke-troende er bekymret for at de kontraktene det offentlige inngår med disse gruppene ikke er nok for å hindre diskriminering på grunn av religion/livssyn, for eksempel ved ansettelser, står det i rapporten.

Videre forteller Jahangir at det er vanlig i mange land å utelate ikke-religiøse grupper når det settes opp grupper og komiteer som skal ha representanter fra "ulike livssyn". Hun tror noe av årsaken til dette kan være at de troende er langt bedre organisert og samstemt enn de ikke-troende.

- Modig røst
- Jahangir går grundig inn på en rekke områder som er viktig for de ikke-religiøse. Hun er en modig røst, sier Roar Johnsen. Han er tidligere styreleder i HEF og nåværende styremedlem i IHEU, den internasjonale humanistunionen.

Johnsen sier at Jahangir later til å være den eneste som tar ikke-religiøse livssyn på alvor i FN-systemet.

- Det er ofte slik at religiøse hensyn dominerer i FN-systemet. Derfor trenger vi en spesialrapportør som kan tale de ikke-religiøses sak, sier Johnsen.

Hvis du vil lese hele rapporten, gå til denne sida, og klikk "E" øverst i spalten lengst til høyre.