Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars-Petter Helgestad (22) skal lede den internasjonale ungdomsorganisasjonen IHEYO de neste to årene.

Lars-Petter Helgestad (22) skal lede den internasjonale ungdomsorganisasjonen IHEYO de neste to årene.

Fornøyd ung president

#Lars-Petter Helgestad (22) gleder seg til å ta fatt på vervet som president i ung-humanistunionen IHEYO. Han vil satse på vekst og bedre kommunikasjo...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2006 kl 13:06

Lars-Petter Helgestad (22) gleder seg til å ta fatt på vervet som president i ung-humanistunionen IHEYO. Han vil satse på vekst og bedre kommunikasjon.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 15.11.2006

Helgestad skal sitte som IHEYO-president i minst to år. Han har vært representant i styret siden 2003, og ble valgt inn under IHEYO-konferansen i Berlin i 2003.

- Jeg vil satse på å rekruttere flere medlemsorganisasjoner, og forbedre kommunikasjonen med de vil allerede har, sier han.

Helgestad er naturlig nok fornøyd med valget. Han var den eneste kandidaten til vervet da tidligere president Gea Meijers fra Nederland, som hadde vært president siden 2003, ikke ville ha gjenvalg. I valgtalen vektla han egen erfaring i den norske og internasjonale humanistbevegelsen og den kunnskapen han har fått gjennom de tre siste årenes arbeid i IHEYO. Organisasjonen praktiserer hemmelige, skriftlige valg til alle verv, men Helgestad fikk likevel støtte fra samtlige delegasjoner.

Bruker mye ressurser på "fundraising"

Helgestad forteller at det er vanskelig å drive en verdensomspennende organisasjon med begrensede midler.

- Vi arrangerer en ungdomskonferanse i året. Det er det klart største løftet vi gjør i organisasjonen, sier han. - Ellers prøver vi å skaffe penger til konkrete prosjekter. I fjor fikk vi for eksempel penger fra Institute for Humanist studies i USA til å ansette en person i 10 måneder for å drive "fundraising". Dette lønte seg. Vi fikk inn mer penger enn det ble brukt.

Helgestad forteller også at det jobbes med å få til hospiteringsordninger, der unge aktive humanister kan bo og jobbe i andre lands humanistorganisasjoner. Spesielt er det viktig å få til mer samkvem mellom USA og Europa, der det dessverre ikke er så mye kontakt, sier han. Et eget prosjekt planlegges for dette.

Human-Etisk Forbunds pengestøtte til IHEYO spiller en viktig rolle for ungdomsorganisasjonen.

- Den generelle støtten vi får fra HEF, er veldig viktig for oss. Nå ligger vi heldigvis inne i budsjettet. Det er bare HEF som gir oss et generelt tilskudd uten å kreve at det knyttes til bestemte prosjekt. Denne støtten fungerer som en økonomisk ryggrad for oss, sier Helgestad.

Mye aktivitet for lite penger
Lars-Petter Helgestad har fungert som president i IHEYO det siste året, da den forrige presidenten trakk seg. Derfor forandrer ikke valget så mye for ham. Det kommer ikke til å bli så mye reising heller, som man kanskje skulle tro når man er valgt som president for en internasjonal organisasjon.

- Vi som sitter i styret kommer nok ikke til å treffes før neste års konferanse i Belgia. Vi har ikke råd til å reise verden rundt for å treffes på styremøter, forteller han.

Tidligere president i IHEU, Roy Brown sa en gang at han var forundret over hvor mye IHEYO fikk ut av de forholdsvis begrensede ressursene de har.

- Jeg tror dette skyldes at ungdom tar til takke med lavere standard enn de som er eldre. Vi finner oss i å sove på liggeunderlag i klasserom. Vi tar toget hvis dette er billigere enn fly. Det samme tror jeg det er vanskeligere å få de eldre til å gå med på, sier han.

Siden 2002 har IHEYO arrangert konferanser hvert år. Det startet i Nederland. Deretter var det konferanser i Berlin, Kampala i Uganda, Paris og nå sist i Vijayawada, India. Neste år er det planlagt IHEYO-konferanse i Belgia, samt at det skal arrangeres et litt mindre treff på høsten i Uganda.