Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Et enkelt uniformsreglement holder ikke for amerikanske arbeidsgivere hvis de vil nekte sine ansatte å bruke hijab. De kan heller ikke nekte å ansette noen på dette grunnlaget.
 Foto: Microstock/Odua Images

Et enkelt uniformsreglement holder ikke for amerikanske arbeidsgivere hvis de vil nekte sine ansatte å bruke hijab. De kan heller ikke nekte å ansette noen på dette grunnlaget. Foto: Microstock/Odua Images

Forbudt å nekte ansatte hijab

En klesbutikk i USA er dømt for å ha nektet en kvinne jobb fordi hun brukte hijab. Arbeidsgiveren mente hijab var i strid med uniformsreglene, men det holdt ikke for Høyesterett.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2015 kl 08:09

I 2008 ble Samantha Elauf nektet jobb hos den amerikanske kleskjeden Abercrombie & Fitch i Tulsa, Oklahoma. Årsaken var at hun brukte hijab. Året etter, i 2009, gikk Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) til sak på vegne av Elauf, med påstand om at hun var diskriminert.

EEOC og Samantha Elauf vant i første rundt og ble tilkjent 20.000 dollar i oppreisning. Dommen ble anket, og i ankedomstolen ble den omgjort. Kleskjeden fikk medhold. Begrunnelsen var at Elauf ikke hadde informert godt nok om at hun brukte hijaben av religiøse årsaker.

The Guardian skriver at Elauf først ble anbefalt for jobben, men at butikksjefen vraket henne fordi det ikke var lov til å bruke hodeplagg på jobb. Intervjueren hadde da informert ham om at Elauf høyst trolig brukte hijaben av religiøse årsaker.

Holder ikke å si at hun ikke informerte

Mandag denne uka, 1. juni, fikk Samantha Elauf medhold i USAs høyesterett. Høyesterett sier det er helt opplagt at Elauf brukte hijaben av religiøse årsaker, og at klesbutikken burde ha skjønt dette. De kan ikke bruke som unnskyldning at Elauf ikke hadde informert eksplisitt om dette.

– Dette er veldig enkelt. Bedriften burde i det minste ha mistenkt at hun brukte hijaben av religiøse årsaker. Beslutningen om ikke å ansette henne var motivert ut fra at de ikke ønsket å tilpasse seg hennes religiøse praksis, oppsummerer høyesterettsdommer Antonin Scalia på vegne av flertallet, ifølge New York Times.

Høyesterettsbeslutningen innebærer at den enkeltes religionsfrihet i USA, inkludert retten til å bære hijab, veier tyngre enn bedrifters ønske om lik uniformering av sine ansatte.

Ikke lov i Norge heller

I Norge var det en tilsvarende diskusjon rundt mulig bruk av hijab til politiuniformen i 2008 og 2009. Mange mente at det var diskriminerende å nekte hijab til politiuniformen, men resultatet ble at dette fortsatt ikke er tillatt.

Det betyr imidlertid ikke at norske arbeidsgivere generelt kan nekte sine ansatte å bruke hijab på jobb. Den generelle regelen er at slik nekting er diskriminerende, og dermed forbudt. Arbeidsgiveren kan imidlertid stille krav til hvordan hodeplagget kan utformes.

Hvis den generelle regelen om at det er forbudt å nekte ansatte å bruke hijab skal fravikes, må det begrunnes i et saklig og objektivt behov, og sees i forhold til hvilken stilling det gjelder, leser vi på nettsidene til Arbeidstilsynet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus