Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
LIVSSYNSDIALOG: Fra en debatt i 2013 mellom kirkehistoriker Dag Thorkildsen, daværende generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig og daværende kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug.
 Foto: Arnfinn Pettersen

LIVSSYNSDIALOG: Fra en debatt i 2013 mellom kirkehistoriker Dag Thorkildsen, daværende generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig og daværende kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug. Foto: Arnfinn Pettersen

Folk som melder seg ut av HEF vil ha mer toleranse for andre livssyn, ikke mindre

2015 ble et rekordår både for innmeldinger og utmeldinger av Human-Etisk Forbund. Medlemstallet fortsetter å stige.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2016 kl 13:10

Ikke siden rekordårene midt på åttitallet har flere mennesker meldt seg inn i Human-Etisk Forbund. 4355 personer meldte seg inn i forbundet i 2015.

Samtidig ble 2015 et rekordår for utmeldinger. 2164 meldte seg aktivt ut av organisasjonen. I tillegg kommer 506 døde. Nettoøkningen ble dermed 1685. Det er en litt svakere nettoøkning enn året i forveien, da medlemstallet økte med 1785, men det er høyere enn de fire foregående årene, 2010-2013.

Oppgangen på 1685 medlemmer førte til at totaltallet på medlemmer i Human-Etisk Forbund ble liggende på 85.298 medlemmer pr. 1.1.16.

Utmeldte vil ha mer toleranse for andre livssyn

Human-Etisk Forbund har en løpende undersøkelse blant de som melder seg ut. Alle blir bedt om å svare på hvorfor de ikke lenger ønsker å være medlem.

De fleste oppgir at utmeldingen skyldes kontingentkravet - dvs. økonomi. Dette vises også tydelig i statistikken. Det kommer desidert flest utmeldinger i mars, rett etter at kontingentkravet er sendt ut.

Ser vi bort fra dette, og kategorien «andre grunner», er den viktigste grunnen til at folk melder seg ut at de opplever forbundet som for lite tolerant.

16,2 prosent av de utmeldte oppgir at de melder seg ut fordi «HEF er ikke tolerant nok når det gjelder andre livssyn». Bare tre prosent har krysset av for den motsatte utmeldingsgrunnen: «HEF er for tolerant når det gjelder andre livssyn».

Det viser seg også at mange av de utmeldte har vært medlemmer ganske kort tid. Rundt 11 prosent prosent av de utmeldte har vært medlemmer under ett år. 41 prosent har vært medlem fra ett til fem år.

Se oversikt over oppgitte utmeldingsgrunner her:

16,2 prosent begrunner sin utmeldelse med at HEF ikke er tolerant nok når det gjelder andre livssyn, mens bare tre prosent melder seg ut på grunn av for mye toleranse.

16,2 prosent begrunner sin utmeldelse med at HEF ikke er tolerant nok når det gjelder andre livssyn, mens bare tre prosent melder seg ut på grunn av for mye toleranse.

Melder seg inn på grunn av seremoni, og deretter ut igjen

Spørreskjemaet ber også de utmeldte om å komme med skriftlige begrunnelser i fritekst for hvorfor de melder seg ut. Vi har gått gjennom dem.

Det ser ut til at mange melder seg inn i forbundet på grunn av en seremoni, der medlemmer får lavere pris, og så melder de seg ut igjen etterpå.

Ellers er det ingen vesentlig misnøye med forbundet å spore i utmeldingsgrunnene. Det er ihvertfall ikke det som dominerer. Mange uttrykker sympati med Human-Etisk Forbund, men oppgir at de ønsker å stå fritt.

Her er de begrunnelsene i oppsummert form, rangert etter hvor mange som har oppgitt dem:

  • 15 begrunnelser: Jeg støtter HEF, men vil stå fritt evt. vil/kan/prioriterer ikke å være medlem lenger.
  • 13 begrunnelser: Meldte meg inn på grunn av seremoni. Nå har jeg ikke lenger dette behovet.
  • 12 begrunnelser: Har ikke lenger bruk for tilbudet til HEF (seremoni nevnes ikke, men kan i realiteten være samme begrunnelse som over).
  • 9 begrunnelser: Har annet/endret livssyn eller er uenig i grunnleggende prinsipper.
  • 5 begrunnelser: HEF er for kritisk mot andre religioner/lite tolerant.
  • 4 begrunnelser: Har blitt dårlig behandlet av HEF i forbindelse med seremoni eller annet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus