Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lærer Valentin Abgottspon synes ikke det skal være krusifikser på veggene i offentlige skoler. Det har han gjort noe med.

Lærer Valentin Abgottspon synes ikke det skal være krusifikser på veggene i offentlige skoler. Det har han gjort noe med.

Fjernet krusifikser i klasserommet - mistet jobben

En sveitisk lærer har mistet jobben fordi han fjernet krusifikser på skolen der han jobbet. IHEU vil bringe saken inn for FN.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2010 kl 14:26

Valentin Abgottspon var inntil den 8. oktober lærer på en skole i den sveitsiske delstaten Valais. Han er også president i den sveitsiske fritenkerorganisasjonen (Freidenker Vereinigung Der Schweiz) som i likhet med Human-Etisk Forbund er medlem av IHEU - den internasjonale humanistunionen.

Han har fjernet krusifiksene på arbeidsplassen sin to ganger. Den første gangen ble det ikke reagert så sterkt. Men etter at han, som leder i den sveitsiske fritenkerorganisasjonen, møtte i Valais' utdanningsstyre i august og argumenterte for livssynsnøyrtale skoler, tok saken en ny vending, heter det i en pressemelding fra IHEU.

På dette møtet oppfordret Abgottspon delstaten til å informere skolene om en sveitisk høyesterettsdom fra 1990 som sier at skolekrusifikser skal fjernes fra klasserom hvis foreldrene krever det. Han mante også til tilbakeholdenhet når det gjelder feiring av katolske høytider.

Abgottspon ble avvist. Utdanningsstyret viste til en paragraf i delstatens lovverk som sier at skolene har i oppgave å forberede elever til deres plikter "som mennesker og kristne".

Tok ned krusifiksene nok en gang

I slutten av september fikk Abgottspon et brev fra myndighetene i byen Stalden, der han bor, som oppfordret ham til å henge krusifiksene tilbake i klasserommene. Abgottspon nektet, og slo fast at noe slikt ville være et overtramp mot hans livssynsfrihet. Dagen etter ble de hengt opp igjen av noen andre.

Det fant Abgottspon seg ikke i, og tok dem ned for andre gang. Men da rant begeret over for arbeidsgiveren. Abgottspon fikk straks et brev med beskjed om at han var oppsagt med øyeblikkelig virkning. Skoleledelsen anså ikke lenger at de kunne stole på ham.

Lover å forfølge saken til FN

IHEU reagerer meget skarpt på behandlingen av Valentin Abgottspon.

- Sveits skryter av nøytraliteten sin, men i dette tilfellet oppfører de seg som bøller i skolegården. Det å tvinge en lærer til å undervise under et kristent kors er et overgrep. IHEU vil forfølge dette misbruket av statsmakt hele veien til FN, lover IHEU-presiden Sonja Eggerickx.

Det sveitiske lærerforbundet stiller seg bak Abgottspon i hans kamp for å få igjen jobben, skriver Blick.ch.

Relatert: