Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til tross for at over halvparten i Tønsberg-distriktet ikke tror på Gud, er godt over 80 prosent medlem i statskirken. Her ser vi Tønsberg domkirke. Foto: Kirken.no

Til tross for at over halvparten i Tønsberg-distriktet ikke tror på Gud, er godt over 80 prosent medlem i statskirken. Her ser vi Tønsberg domkirke. Foto: Kirken.no

Fire av fem tror ikke på "Guds himmel"

En ny dansk undersøkelse viser at bare 17 prosent av danskene tror de kommer til "Guds himmel" når de dør. Og i Tønsberg er flertallet ateister.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2009 kl 14:17

Det gjøres stadig undersøkelser om hvor mange som tror på guder og ånder, og om folk har noen forestillinger om et "liv etter døden". I løpet av påsken har det kommet to nye undersøkelser.

En dansk undersøkelse viser at kun 17 prosent tror på den kristne ideen om at man kommer til "himmelen" etter døden. Enda lavere score får forestillingen om at man skal møte igjen slekt og venner etter døden, i en "åndeverden". Kun ti prosent av dabskene tror på dette, skriver Jyllandsposten.

Ideen om gjenfødelse får enda lavere oppslutning. Seks prosent tror at man kan bli gjenfødt til et nytt liv på jorda etter døden.

På tross av dette er det langt flere som tror på en eller annen form for liv etter døden. Kun halvparten av de spurte tror at "døden er definitiv".

Flere troende kvinner

Også i Tønsberg/Nøtterøy-området har folk blitt spurt om gudstro. Her svarte 52,5 prosent at de "ikke tror på Gud", skrev Tønsberg Blad onsdag før påske. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2009.

Det er flere kvinner enn menn i Tønsberg-distriktet som tror på Gud, viser undersøkelsen. Dessuten later det faktisk til at gudstroen er noe høyere blant folk med høy utdannelse. Blant kvinner med høy utdannelse svarer 57 prosent at de tror på Gud, mens 37 prosent av mennene med høy utdannelse svarer det samme.

Blant kvinner og menn med lav utdannelse er tallene noe lavere. Her svarer 53 prosent av kvinnene at de tror på Gud, mens 34 prosent av mennene svarer det samme.

At kvinner scorer høyere enn menn når det gjelder gudstro harmonerer godt med en rekke andre undersøkelser på området.

Ikke så ille for Gud i Vestfold

Til tross for at biskop Laila Riksaasen Dahl sier til Tønsbergs Blad at hun er overrasket over at gudstroen scorer så lavt, viser de nye tallene fra Vestfold faktisk en noe høyere oppslutning rundt gudstro enn det som har kommet fram i en rekke andre undersøkelser.

Vanligvis er det godt under halvparten som sier at de tror på Gud i lignende undersøkelser. I en fersk undersøkelse blant kristne konfirmanter svarte kun 39 prosent positivt på et spørsmål om "Gud skapte verden". I en undersøkelse blant ungdommer i Rogaland svarte nylig 30 prosent at de "tror på Gud".

I en Norstat-undersøkelse fra mars 2008 sa 39 prosent seg helt eller delvis enig i det forholdsvis vage utsagnet om at "Gud eller en annen guddommelig skaperkraft står bak livet på jorda".

En internasjonal gallupundersøkelse fra 2005 viste at 36 prosent i Norge betegner seg som "religiøse".

Les om flere gudstro-undersøkelser i denne Fritanke.no-saken
html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook