Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tore og Ragnhild Hovland konfirmerte seg borgerlig på 50-tallet, som to av Norges første. Over 50 år senere tok de turen ens ærend til HEFs hovedkontor i Oslo sentrum for å melde seg inn i forbundet.

Tore og Ragnhild Hovland konfirmerte seg borgerlig på 50-tallet, som to av Norges første. Over 50 år senere tok de turen ens ærend til HEFs hovedkontor i Oslo sentrum for å melde seg inn i forbundet.

Fikk kirkevalgkort, tok affære

Ragnhild og Tore Hovland var blant de første borgerlige konfirmantene i Norge. I dag troppet de opp på HEFs hovedkontor i Oslo. Det var på tide å melde seg inn.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2009 kl 13:31

Ragnhild og Tore Hovland fra Holmlia i Oslo er blant Norges første borgerlige konfirmanter. De tok konfirmantkursene til Human-Etisk Forbunds grunnlegger Kristian Horn i 1952 og 1953.

De to har aldri sett på seg selv som kristne. Likevel fikk de begge valgkort fra kirken i forrige uke. Det fikk dem opp av sofaen. De tok turen inn til byen, og troppet opp på Human-Etisk Forbunds hovedkontor i Oslo. Nå var det på tide å melde seg inn.

- Det er lenge siden vi har vært inne i byen, og dette synes vi var verdt turen, sier de to.

Latskap at vi ikke har gjort det før

Ekteparet forteller at de i lang tid har gått og snakket om at de burde melde seg inn i Human-Etisk Forbund, men at det ikke har blitt noe av. De har heller ikke forsøkt å melde seg ut av kirken.

- Det er vel mest latskap. Det har kokt bort i kålen. Vi har en del venner som er medlemmer i HEF, og de har snakket med oss om at vi burde melde oss inn, men det har liksom ikke blitt noe av. Men da vi fikk dette valgkortet fra kirken, og vi så at vi faktisk stod oppført som kirkemedlemmer, skjønte vi at det var på tide gjøre noe, sier de.

Ragnhild Hovland ble overrasket over at hun stod oppført som kirkemedlem.

- Jeg er ikke døpt, og mine foreldre var ikke statskirkemedlemmer. Vi giftet oss borgerlig også. Så det syntes jeg var litt underlig. Jeg synes det er ille at statskirken påberoper seg medlemmer som egentlig ikke hører til der, sier hun.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook