Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fædrelandsvennen skrev om Anne Jeppestøl Engedals problemer med å få meldt datteren ut av statskirken i papirutgaven på onsdag.

Fædrelandsvennen skrev om Anne Jeppestøl Engedals problemer med å få meldt datteren ut av statskirken i papirutgaven på onsdag.

Fikk ikke lov til å melde ut datteren

Beskjeden fra Vennesla menighetskontor var klar: "Statskirken har ansvar for å følge opp og gi barn opplæring i kristen tro og lære fram til konfirmasjonsalder."

Publisert:

Sist oppdatert: 29.10.2010 kl 14:56

I tre år har Anne Jeppestøl Engedal fra Vennesla prøvd å melde datteren Carmen ut av Den norske kirke. I tillegg til at Jeppestøl Engedal ikke synes det er riktig at datteren skal være medlem av statskirken når hun ikke er døpt der, vil Jeppestøl Engedal at trossamfunnet der hun selv er medlem, Filadelfiamenigheten i Vennesla, skal få de offentlige tilskuddene for datteren.

Derfor tok hun umiddelbart kontakt med menighetskontoret i Vennesla da hun oppdaget at hennes nyfødte datter var registert som statskirkemedlem, og ba om at hun måtte strykes fra medlemsregisteret.

Ett år senere oppdaget moren at datteren fortsatt var statskirkemedlem, og gjorde et nytt forsøk. Men senere på året fikk Filadelfiamenigheten nok en gang beskjed om at Carmen var registrert som medlem av "et annet tros- og livssynssamfunn" og at Filadelfia derfor ikke kunne få offentlig støtte for henne.

Tre mislykkede utmeldingsforsøk

Da tok Jeppestøl Engedal for tredje gang kontakt med menighetskontoret på Vennesla. Der hevder hun at hun fikk beskjed om at barnet slett ikke kunne meldes ut av kirken.

- Kontorleder Line Vennesland fortalte meg at jeg ikke kunne melde ut datteren min så lenge hun ikke er medlem av et annet trossamfunn, og begrunnet dette med at statskirkemenigheten hadde ansvaret for å følge opp og gi barnet vårt en opplæring i kristen tro og lære fram til konfirmasjonsalder, forteller en rystet barnemor til Fædrelandsvennen.

Menighetskontorleder Vennesland vil ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen på grunn av taushetsplikten, men avviser på generelt grunnlag at hun skal ha nektet å melde ut Jeppestøl Engedals datter.

- Alle står fritt til å melde barna sine ut av statskirken, og det er beklagelig dersom noen ikke har fått meldt ut barnet sitt slik de ønsker. Det ordner vi normalt på dagen, sier hun.

Dette reagerer Jeppestøl Engedal på. Hun fastholder at Vennesland tydelig sa at hun ikke fikk lov til å melde ut datteren.

- Dersom det hadde vært så enkelt som Line Vennesland nå sier, så kunne hun jo bare strøket Carmen da jeg for to uker siden fortalte at dette var mitt tredje forsøk på å melde henne ut, sier hun.

Kirkevergen beklager

Kirkeverge i Vennesla, Allan Neset, beklager saken, og synes den er spesielt underlig siden Anne Jeppestøl Engedal er datter av den kjente pinsepastoren Gunnar Jeppestøl.

- Denne saken er håndtert på en dårlig måte fra kirkekontorets side. Det skulle være helt unødvendig å gi beskjed mer enn én gang, og det burde også ha ringt en klokke da det dreide seg om barnebarnet til den profilerte pastoren i Filadelfia. Bygda er ikke større enn at de fleste burde vite hvem familien er, sier han.

Han forklarer at årsaken til at lille Carmen har kommet inn i kirkeregisteret i det hele tatt, er at faren er statskirkemedlem. Hvis minst en av foreldrene er medlem, skjer dette automatisk (Fritanke.no har skrevet om dette en rekke ganger).

Kirkevergen understreker at utmeldelse av barn egentlig krever at begge foreldre underskriver, men mener det kunne ha vært gjort et unntak i dette tilfellet.

- Rent formelt skal begge foreldre skrive under for å få navnet strøket. Men det synes jeg personlig ikke er så nøye her, ettersom moren er datter av hovedpastoren i Filadelfia i Vennesla, sier han.