Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Facebook-aksjon: Stat og kirke are now divorced

#- De må nok gjennom en fase med "it's complicated" først, men så er det ingen vei tilbake, sier initiativtaker Mari-Anna Friedrich. Tekst: Even Gra...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2008 kl 07:58

- De må nok gjennom en fase med "it's complicated" først, men så er det ingen vei tilbake, sier initiativtaker Mari-Anna Friedrich.

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.2.2008

Når de to Facebook-profilene "Staten Norge" og "Kirka Norge" har 1000 venner hver, skal de skilles på Facebook. Da får alle vennene opp en nyhet på Facebook-forsida med et knust hjerte-symbol og teksten "Staten Norge and Kirka Norge are now divorced".

Initiativtaker Mari-Anna Friedrich forteller at målet med aksjonen er å spre informasjon om statskirkedebatten blant den yngre generasjon.

- Mange blir nysgjerrige på hva dette egentlig går ut på, og dermed får vi diskutert stat/kirke-spørsmålet med ungdom fra hele landet, sier hun.

Staten mer populær enn kirka
I skrivende stund har "Staten Norge" 304 venner, mens Kirka Norge er litt mindre populær med sine 108 venner. De to driver hele tiden og sender små lykkeønskninger til hverandre, og er tydeligvis veldig forelsket. Men det skal det forhåpentligvis snart bli en slutt på, ifølge Friedrich.

- Tror du Kirka Norges mer beskjedne vennegjeng skyldes at en del humanister har problemer med å bli "venner med Kirka Norge"?

- Ja, det kan jo tenkes. Men vi håper så mange som mulig vil være venner med begge to. Det beste både for staten og kirka er jo å skilles. En venn av kirka vil derfor også være tilhenger av et skille, uavhengig av om man er kristen eller ikke, sier hun.

Startet på HU-seminar

Friedrich forteller at ideen til aksjonen kom på et helgeseminar til Humanistisk ungdom (HU) i slutten av januar. Hun er selv styremedlem i HU.

Hun understreker imidlertid at dette ikke bare er en aksjon for HU-medlemmer.

- Alle som ønsker å skille stat og kirke kan melde seg på, oppfordrer Friedrich og forteller at det er mange kristne i vennelistene.

Hvis du vil være med på aksjonen må du registrere deg med en profil på Facebook, søke etter profilene "Staten Norge" og "Kirka Norge" og legge deg til som venn.