Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Ingen liker å bli lurt:

Ett år siden aksjonsstart

Denne uka har aksjonen Ingen liker å bli lurt pågått i et år. Hva har foregått i løpet av året, og har aksjonen oppnådd ønsket effekt? (1.3.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2012 kl 13:34

Human-Etisk Forbunds mål med aksjonen var å skape engasjement og påvirke flere til økt bevissthet i møte med udokumenterte påstander, ofte presentert av alternative behandlere eller teletorgets spåkoner.

Ingen liker å bli lurt (ILÅBL) ble lansert den første uka i mars 2011, ved at tryllekunster og skeptikerguru James Randi opptrådte i Oslo, Trondheim og Bergen. Aksjonsstarten ble annonsert i papirutgaven av Fri tanke, og HEFs lokallag ble oppfordret til å skrive innlegg i lokalaviser. Fiktive spåkone-annonser ble trykket i VG og Dagbladet, filmer med blant annet Dag O. Hessen, Asbjørn Dyrendal og Gunn Hild Lem ble lagt ut på Youtube og Torgrim Eggen og Jørgen Skavlan dro i gang gode debatter med velfunderte kronikker.

Fornøyd aksjonsleder

Aksjonsleder Even Gran sier seg godt fornøyd med aksjonsåret, og budskapets gjennomslagskraft.

- Jeg håper ILÅBL har skapt større generell bevissthet rundt hvor viktig kritisk tenkning og vitenskap er, som et felles referansesystem når vi skal finne ut av verden. Jeg har inntrykk av at dette er et tema som stadig flere blir bevisst på, sier Gran.

Videre peker Gran på at aksjonens Facebook-gruppe i dag har over 9000 ”likes”, og at debatten fortsetter friskt. I løpet av et år har det vært oppunder to millioner visninger av ulike poster, og filmene på Youtube har blitt sett mer enn 20 000 ganger. En kuriøs observasjon var hvordan media i Trøndelag var langt mer interesserte i James Randi enn media i Oslo og Bergen – kan Snåsamannen være forklaringen?

Facebook-siden trakk tusener

Marit Simonsen er leder for foreningen Skepsis, og mener ILÅBL-aksjonen har vært svært vellykket.

- Facebook-siden må jeg si har fungert overraskende bra, med mange tusen medlemmer og aktiv debatt. Det er nok mye takket være aktiv og god moderering. Dessuten er det nok mange som nøler med å kalle seg skeptikere, som likevel klikker ”liker” på aksjonens side, fordi budskapet er så tydelig og overbevisende, sier Simonsen.

Hun mener James Randis besøk var et definitivt høydepunkt, og hans høye profil og humoristiske tilnærming passet aksjonen som hånd i hanske. På spørsmål om hvilken effekt aksjonen kan ha hatt, trekker Simonsen på svaret.
-Jeg er jo naturviter, og skulle gjerne hatt statistikk! Men jeg tror meningene kan ha blitt mer polariserte i løpet av det siste året. Mens Kanal 5 sender mange ulike overnaturlige programmer, og Märthas engleskole får mye medieoppmerksomhet, har nok folk blitt mer bevisste hva de mener om slikt. Enten er man fan av nyåndeligheten, eller så har man fått nok, og blir mer skeptisk.

Engasjerende kronikker

Simonsen tror spesielt kronikkene og avisinnleggene har hatt god effekt, og trekker fram artiklene skrevet av Torgrim Eggen og Jørgen Skavlan som vellykkede eksempler.
- Disse kronikkene kan jeg fremdeles nevne til kjentfolk, som ikke er spesielt engasjert i disse spørsmålene, og de husker sakene fremdeles. Det er ikke dårlig, slår Simonsen fast.

Andreas Wahl, fysiker og NRK-profil, var blant dem som fikk med seg James Randis norgesbesøk. Wahl er svært positiv til ILÅBLs budskap og form, og mener det er viktig å fortsette med kritikken av udokumenterte påstander om helbredelse, spådommer eller andre lettvinte løsninger.

- Jeg syntes de fiktive teletorg-annonsene var gode virkemidler, og registrerte flere debattinnlegg og relaterte artikler i media i kjølvannet av ILÅBL. Facebook-gruppa vokste seg også stor, og alt dette er veldig positivt – jo mer dette temaet snakkes om, jo bedre.

Sementering av holdninger?

Wahl tror aksjonen har påvirket enkeltmennesker, men på hvilken måte er han usikker på.

- Noen har nok fått ny innsikt, og kanskje endret sitt syn ved å ta til seg ny informasjon, forskningsresultater og rasjonelle argumenter. Men for en del andre, som noen innenfor alternativbevegelsen, kan nok aksjonen har sementert deres åndelige tilbøyeligheter ytterligere. Og alternativ-motstandere kan ha blitt mer innbitte, påpeker Wahl.

I likhet med andre strømninger i samfunnet, mener fysikeren at pendelen svinger mellom vekt på nyåndelighet versus rasjonalitet. De siste årene har en del nordmenn vært opptatt av alternative behandlingsformer, og Wahl håper vitenskapsfokus vil komme sterkere tilbake.

- Heldigvis er nordmenn flest oppegående mennesker, med et verdensbilde som stemmer overens med vitenskapelige fakta. Men folk blir fremdeles lurt, så vi må fortsette å rette søkelyset mot udokumenterte påstander, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus