Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På bakveggen henger det et lerret der man kan vise bilder.

På bakveggen henger det et lerret der man kan vise bilder.

- Et verdig rom for livssynsmangfoldet i Drammen

I går åpnet et nytt livssynsnøytralt seremonilokale i Drammen. En rekke livssynssamfunn var representert. Men i rekkverket er det fortsatt kors.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2010 kl 10:51

- Dette er det fineste seremonirommet jeg noensinne har sett. Noe slikt har vi ikke i Oslo, sa Abbas Ghulam i sin hilsningsstale. Siden 2002 har han drevet al-Khidmat begravelsesbyrå - et av landets få muslimske begravelsesbyråer.

Det var mange godord i lufta fra de som gratulerte Drammen med det nye seremonirommet. Blant disse fant vi Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile, Orhan Al fra Tyrkiske trossamfunn og Arne Kittang fra Drammen og omegn tros- og livssynsforum.

Et livssynsfleksibelt rom

Drammens ordfører Tore Opdal Hansen (H) og kirkeverge Ivar Nygård smilte fornøyd. De fortalte begge om arbeidet med seremonirommet, som blant annet inkluderte en studietur til Leicester i England.

- Dette er ikke bare et livssynsnøytralt seremonirom. Et bedre navn på det er kanskje et livssynsfleksibelt rom, poengterte Nygård.

Kristin Mile understreket at Drammen kommune og kirkelig fellesråd har gjort et flott stykke arbeid. Hun holdt fram Drammen som en foregangskommune på området. Mile poengterte at det dessverre er alt for mange mennesker i Norge som ennå ikke har tilgang på et seremonirom tilpasset sine behov, til tross for at regjeringen har sagt at livssynsnøytrale seremonirom bør være tilgjengelig over hele landet.

Oppgradert også som kristent kapell

Det nye livssynsnøytrale seremonirommet i Drammen er i realiteten en oppussing og en tilpasning av et tidligere rent kristent kapell i tilknytning til Drammen krematorium.

Endringen består hovedsakelig av et teppe/lerret som henges foran en stor kristen veggmosaikk i enden av rommet. Når dette teppet er nede, fungerer det som lerret der man kan vise stemningsbilder, symboler eller for eksempel bilder av avdøde ved en gravferd - eller bilder av brudeparet ved en vigsel. Det er kjøpt inn og fastmontert en videoprojektor til dette formålet.

Stolene henger sammen i rekker, og kan enkelt fjernes ved for eksempel en muslimsk gravferd. I ett av hjørnene er også retningen mot Mekka markert.

Ved en tradisjonell kristen seremoni, er det bare å fjerne teppet. Da er rommet tilbakestilt til sin opprinnelige kristne form. Det er brukt en del ressurser lyssetting av rommet, og på grunn av lyssettingen skinner kristusmosaikken på bakveggen mer enn før, fortalte kirkeverge Ivar Nygård under demonstrasjonen.

Også midtgangen og området der man setter kisten ved en gravferd kan lyssettes på ulike vis. Nygård understreket at rommet også er oppgradert som kristent kapell.

Kristne kors i gelenderet

De framøtte fra Human-Etisk Forbund var ikke 100 prosent fornøyd med utformingen. Smijernsgelenderet rundt talerstolen var fullt av kristne kors. Det samme var gelenderet på galleriet bak i rommet.

HEFs fylkesleder i Buskerud, Tom Hedalen, som var tilstede på åpningen, sa til Fritanke.no at de har prøvd å ta opp dette med kirkevergen, men at det ikke hadde blitt frontet veldig hardt fra forbundets side.

- Vi har konsentrert oss om å få i stand rommet. Så får vi se hvilke endringer det kan bli aktuelt å kreve etterhvert, understreket Hedalen.

Han får følge av generalsekretær Kristin Mile.

- Det er noen detaljer som gjenstår før rommet er helt nøytralt, men dette fjerner likevel ikke hovedinntrykket av dette som et livssynsnøytralt seremonirom. En del av disse detaljene kan man sikkert endre på etter hvert, sier hun.

Kirkeverge Ivar Nygård bekreftet i går at de kristne korsene i gelendrene ikke har vært diskutert i stor grad, men at dette nå vil bli tatt opp på nytt ettersom de ansvarlige nå har blitt gjort oppmerksom på saken.

Les mer om HEFs kampanje for livssynsnøytrale seremonirom.