Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Paul Kurtz ble 86 år. Han døde lørdag 20.10.2012.
 Foto: CFI

Paul Kurtz ble 86 år. Han døde lørdag 20.10.2012. Foto: CFI

Paul Kurtz er død:

– Et stort tap for humanistbevegelsen

– Paul Kurtz er den viktigste kontakten jeg har hatt i internasjonal humanisme. Det er et stort tap at han nå har gått bort, sier Levi Fragell.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2012 kl 15:21

Den amerikanske humanistpioneren Paul Kurtz døde på lørdag, 86 år gammel. Han har blitt kalt «den sekulære humanismens far» og har vært meget sentral i utviklingen av skeptikerbevegelsen.

I 1976 grunnla han Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP) som senere skiftet navn til Committee for Skeptical Inquiry (CSI). Dette utviklet seg senere til å bli en del av Center for Inquiry - en organisasjon som jobber med å undersøke paranormale påstander på vitenskapelig vis. Organisasjonen har vært svært innflytelsesrik og holder fortsatt til i Kurtz’ hjemby Buffalo i USA. Det finnes avleggerorganisasjoner og avdelinger i 19 land og på en rekke ulike steder i USA.

Paul Kurtz har gitt ut over 50 bøker om humanisme og skeptisisme. Han var med-president i den internasjonale humanistunionen IHEU fra 1986 til 1994. I 1999 fikk han den internasjonale humanistprisen på IHEUs verdenskongress i Mumbai, India.

Et stort tap

Levi Fragell kjente Paul Kurtz godt fra lang tids samarbeid i den internasjonale humanistbevegelsen. Han ledet også IHEU i en periode sammen med Kurtz.

– Paul satte meg på sporet av humanismen på 70-tallet. Jeg leste alle hans bøker, og vi ble gode venner også privat. Det gjør vondt å miste ham. Når han nå er død, har humanist- og skeptikerbevegelsen mistet en av sine aller viktigste profiler, sier Fragell.

– Paul Kurtz arbeidet i store deler av sitt liv til å få sekulær humanisme anerkjent som en filosofi på linje med religion. Den sekulære humanismen har nå mistet en av sine mest framtredende talspersoner, sier Roy Speckhardt, leder av den amerikanske humanistunionen.

Paul Kurtz kom opp i en konflikt med Center for Inquiry på sine eldre dager. Les mer om dette.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus