Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her er Haagen Ringnes med bokutgaven fra tv-serien Tanker om tro og tvil. Serien ble sendt på NRK-tv mellom 1967 og 1969. Ringnes intervjuet her en rekke humanister som Marie Bonnevie, Helmut Ormestad, Arild Haaland og Ferdinand Finne.

Her er Haagen Ringnes med bokutgaven fra tv-serien Tanker om tro og tvil. Serien ble sendt på NRK-tv mellom 1967 og 1969. Ringnes intervjuet her en rekke humanister som Marie Bonnevie, Helmut Ormestad, Arild Haaland og Ferdinand Finne.

- Et stort tap for humanistbevegelsen

#- Haagen Ringnes' betydning for humanistbevegelsen kan neppe overdrives, sier Levi Fragell. I går døde den kjente NRK-journalisten og humanist-forkje...

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2008 kl 12:24

- Haagen Ringnes' betydning for humanistbevegelsen kan neppe overdrives, sier Levi Fragell. I går døde den kjente NRK-journalisten og humanist-forkjemperen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 24.4.2008

I går døde den kjente NRK-journalisten, kulturpersonligheten og humanisten Haagen Ringnes. Han ble 79 år.

Levi Fragell mener at humanistbevegelsen har mistet en av sine viktigste støttespillere.

- Hans rolle kan neppe overvurderes. I lang tid var han den eneste mediemannen som tok det humanistiske livssynet på alvor. Han innsats har hatt svært stor betydning for oss, sier Fragell.

Mellom 1967 og 1969 laget Haagen Ringnes tv-serien Tanker om tvil og tro, som ifølge Fragell var avgjørende for det gjennomslaget humanismen fikk i Norge utover på 70-tallet. Intervjuene fra tv-serien har også blitt gitt ut i bokform. Senere fulgte han opp med serien Livssyn uten kirke.

I 1995 fikk han Humanistprisen for sin innsats.

En av pionerene
Ifølge HEFs jubileumsbok Livet før døden (2006) tilhørte Ringnes tidlig kretsen rundt Kristian Horn, som i 1956 grunnla Human-Etisk Forbund.

- Han var utvilsomt en av pionerene, og var også blant de første som skrev under på den store aksjonen vi hadde mot statskirke i 1970. Dette hadde stor betydning. Vi er umåtelig takknemlige for den innsastsen han har gjort for vår bevegelse, sier Levi Fragell.

Fragell forteller at Ringnes i hele sin yrkeskarriere kjempet mot det kristne mediemonopolet i NRK.

- Det kristne livssyn har i stigende grad fått utbygd sine posisjoner i NRK, mens alternative livssynsprogrammer blir forsømt, sa Ringnes selv i sin takketale da han fikk Humanistprisen i 1995.

- Det er ironisk at denne kampen later til å ha fått gjennomslag bare få dager før Ringnes går bort, sier Levi Fragell.

Han synes det er trist at en av humanismens forkjempere i Norge har gått bort, og kondolerer til Ringnes' familie og nærmeste venner.