Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sara Mats Azmeh Rasmussen tilbrakte fem dager utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge, før rådets generalsekretær satte seg ned med henne. Foto: Arnfinn Pettersen

Sara Mats Azmeh Rasmussen tilbrakte fem dager utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge, før rådets generalsekretær satte seg ned med henne. Foto: Arnfinn Pettersen

- Et skritt i riktig retning

- IRN har nå har forpliktet seg til å bidra til å bekjempe vold mot, og forfølgelse av homofile og transpersoner i muslimske miljøer, påpeker Sara Mats Azmeh Rasmussen, som vil fortsette kampen for dobbeltminoritetens rettigheter.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2011 kl 23:28

Etter at sitt-ned-aksjonen foran Islamsk Råd Norge (IRN) ble avblåst etter fem dager, hvorav de siste to også i sultestreik, er Sara Mats Azmeh Rasmussen tilbake i Sverige. Over telefon forteller hun Fritanke.no at selv om hun ikke var helt fornøyd med utfallet, og uttalelsen som til slutt kom fra IRN, er hun glad de kom fram til et kompromiss.

- IRN har nå har forpliktet seg til å bidra til å bekjempe vold mot, og forfølgelse av homofile og transpersoner i muslimske miljøer. Det er langsiktig arbeid. Holdninger til og forestillinger om kjønn er spesielt seiglivede, i alle samfunn og kulturer, så det tar tid å endre oppfatningene om homofili, sier Azmeh Rasmussen.

Hun synes det er vanskelig å si noe om hvilken effekt aksjonen og IRNs uttalelse vil få, siden uttalelsen var såpass generell.

- Jeg hadde håpet at de ville ta klarere avstand fra dødsstraff for homofile. Men aksjonen, og reaksjonene den ble møtt med, har vist hvilke utfordringer muslimske homofile har i sine nærmiljøer, at de ikke er aksepterte og inkluderte. Samtidig har homofili blitt aktualisert i de muslimske miljøene på en annen måte enn tidligere.

Ble aldri sluppet inn

Det var tidlig fredag kveld, at IRNs generalsekretær Mehtab Afsar stilte seg til rådighet for en samtale. Azmeh Rasmussen hadde da sultestreiket i to dager, og opplevd at enkelte kastet stein, egg, tomater og noe som luktet som oppkast på henne. Hun var også blitt forsøkt presset vekk på grunn av takrasfare.

Resultatet av kontakten med Afsar var en over to timer lang diskusjon på en nærliggende restaurant.

- Jeg ønsket å bli invitert inn i bygget, og forklarte hvilken symboleffekt det ville ha og hvilke signaler det ville sende til muslimer spesielt - at en åpent skeiv person fikk adgang til bygget som rommer kontoret til IRN og en moské. Jeg ba bare om å gå inn gangen og ut igjen, men mitt ønske ble ikke imøtekommet.

Azmeh Rasmussen forteller at hennes engasjement for homofile innvandrergrupper fortsetter, og at hun i Sverige er aktiv i en humanistisk gruppe, som jobber med et Pride-arrangement for homofile.

- Jeg bidrar også til en film som lages på oppdrag fra UDI og som skal brukes for å informere beboere på statlige asylmottak om lesbiske, homofile og transpersoners rettigheter og livsbetingelser i Norge.

Takker for støtten fra HEF

Azmeh Rasmussen ønsket å få ordlyden helt riktig, så hun sendte per e-post en kommentar til støttevedtaket HEFs hovedstyre fattet den 4.2:

"Human-Etisk Forbund er forankret i menneskerettighetene og har stadig forsvart muslimers rett til fri utøvelse av sin religion. Hovedstyrets uttalelse til støtte for muslimske homofiles og transpersoners rett til frihet og verdighet har dermed både stor betydning og tyngde. Denne støtten bidrar til å gi en utsatt gruppe håp og styrke til å kjempe videre for sine opplagte rettigheter. Jeg vil også takke generalsekretær, Kristin Mile, for klar tale. Jeg er stolt av forbundet og dypt takknemlig på vegne av mange homofile og transpersoner."

Relaterte saker:

Avblåser homoaksjonen
- Begriper ikke at dette er så vanskelig
Azmeh Rasmussen starter sultestreik
Fortsatt vegg av stillhet fra Islamsk råd
Azmeh Rasmussen starter sitteaksjon mot muslimsk homohets
Skeiv Verden-aktivist truet til taushet