Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den anerkjente biologiprofessoren Marc Hauser har fått en intern granskning på nakken.

Den anerkjente biologiprofessoren Marc Hauser har fått en intern granskning på nakken.

Er religiøse mer moralske likevel?

I februar meldte vi at det ikke er noen forskjell på religiøse og ikke-religiøse når det gjelder moral. Nå er forskeren bak undersøkelsen mistenkt for forskningsjuks.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2010 kl 10:02

Så er kanskje religiøse mer moralske enn ateister likevel da? I hvert fall har undersøkelsen Fritanke.no meldte om i februar, om at ateister later til å være like moralske som religiøse, nå blitt diskreditert etter at en av forskerne bak undersøkelsen, professor Marc Hauser fra Harvard University i USA, er mistenkt for forskningsjuks.

Det er ukjent hvilke deler av forskningen til Hauser det rettes kritikk mot. En komite ved Harvard har jobbet med en rapport om saken i tre år, men innholdet ikke kjent. Det er også uklart hvorfor det har tatt så lang tid å bli ferdig med rapporten. Det eneste som er stadfestet offentlig er at "det er funnet tilfeller av uredelighet".

Kritikken har ført til at Hauser har skrinlagt et forskningsprosjekt han leder om tamarind-apers læringsevne. Alle publiserte artikler fra prosjektet er trukket tilbake. Han har også tatt et års permisjon, men det er usikkert hvorvidt dette er frivillig eller pålagt, skriver The Boston Globe.

- Systemet virker

I kommentarfeltet under saken i The Boston Globe, mener flere innsendere at "dette beviser at man aldri skal stole på en forsker". En annen innsender med brukernavnet Keelak slår imidlertid fast det motsatte.

- Vitenskapen er nådeløs mot juks. De få vitenskapsfolkene som er så dumme at de jukser, blir raskt oppdaget og diskreditert. Slik sikres kvaliteten på forskningen. Folk som sier at "de ikke stoler på forskning" prater tull. Det gjør du hver gang du tar en pille, setter deg i en bil eller fly, eller legger inn meldinger i diskusjonsforum på nettet, konstaterer brukeren "keelak".