Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skuespiller Wenche Foss døde mandag formiddag, 93 år gammel.

Skuespiller Wenche Foss døde mandag formiddag, 93 år gammel.

– En fritenker i ordets beste forstand

Levi Fragell synes det er veldig trist at Wenche Foss nå har forlatt oss. Hun ringte meg flere ganger og ga sin støtte, sier han.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2011 kl 12:19

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, sier at Wenche Foss hadde et dypt humanistisk sinnelag.

– Hun var en fritenker i ordets beste forstand, og det er veldig trist at hun nå har forlatt oss, sier han.

Ringte for å støtte
Fragell forteller at Wenche Foss ved flere anledninger ringte ham personlig for å støtte ham i enkeltsaker.

– Hun ringte gjerne for å støtte meg i ett eller annet jeg hadde sagt i mediene, men detaljene har jeg dessverre glemt, sier han.

Fragell understreker at selv om Foss aldri meldte seg inn i Human-Etisk Forbund, tok hun initiativer og stod for ting som er helt i tråd med verdiene den humanistiske bevegelsen står for.

Han trekker spesielt fram uttalelser hun kom med i boka Nærkontakt av Petter Mejlænder:

– Det med Gud er bare et håp. En ønskedrøm. Jeg er lite flink til å ta konsekvensen av holdningene mine. For eksempel har jeg ikke meldt meg ut av statskirken. Jeg bare står av gammel vane. Og ettersom jeg har bedt biskop Gunnar Stålsett forrette ved bisettelsen min, bør jeg vel bli stående? sa Wenche Foss i samtale med Arne Næss.

Hun har også gått hardt ut mot KrF og pekt på hvor viktig det er at politikk og religion holdes adskilt.

– Dette tyder på at hun stod svært nær vår bevegelse, mener Fragell.

-

DENNE SAKEN ER OPPDATERT 30.3.11:

I den første versjonen av denne artikkelen, publisert 29.3.11, skrev vi at Wenche Foss på det siste tok til ordet for aktiv dødshjelp, og fikk kommentarer fra Levi Fragell på dette. Dette var basert på et oppslag på nettsidene til TV2.

Det er imidlertid uklart hvor tydelig Wenche Foss stod i dette spørsmålet. Uttalelsene fra Ellen Horn i TV2-saken gir ikke entydig støtte til at Foss støttet aktiv dødshjelp. Mye tyder på at TV2 går for langt i overskriften. Så sent som i fjor uttalte Wenche Foss til Vårt Land at hun var motstander av aktiv dødshjelp. Vi har derfor valgt å fjerne alle antydninger om at Foss var tilhenger av aktiv dødshjelp fra denne artikkelen.

Takk til Morten Horn som påpekte dette. Se den første kommentaren under.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus