Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tror egentlig presten på Gud? Undersøkelser tyder på at ikke alle gjør det.

Tror egentlig presten på Gud? Undersøkelser tyder på at ikke alle gjør det.

En av tjue prester oppga problemer med egen tro

To prosent av britiske prester er usikre på om Gud er noe mer enn en menneskelig konstruksjon. Hvordan står det til i Norge?

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2014 kl 21:08

På mandag la vi ut en artikkel om at to prosent av 1500 spurte prester i Church of England er usikre på om Gud er noe mer enn en menneskelig konstruksjon. 16 prosent tilsammen svarte noe annet enn kirkens offisielle linje om at det finnes en personlig Gud.

Vi henvendte oss til Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) for å høre om norske prester er stilt tilsvarende spørsmål. En slik undersøkelse finnes ikke, men KIFO sendte oss en annen undersøkelse som i det miste kaster litt lys over saken.

«Problemer med egen tro»

I en spørreundersøkelse fra 2009 ble 300 prester i tre ulike bispedømmer konfrontert med følgende problemstilling:

«Dersom du skulle vurdere å søke deg over i en annen stilling, enten som menighetsprest eller annet, uavhengig om du faktisk har søkt eller har vurdert å søke; hvilke faktorer ville du i så fall legge størst vekt på?»

Prestene kunne krysse av på en gradert skala med fem trinn, fra «ikke viktig» til «svært viktig» for ulike ting man kan tenkes å legge vekt på når man søker seg bort fra jobben som prest.

En av grunnene for å søke seg bort fra prestejobben de ble konfrontert med, var «Problemer med egen tro». 5,4 prosent av prestene krysset av for at dette er en «svært viktig» grunn hvis de skulle søke seg bort.

Ytterligere seks prosent krysset av for det nest høyeste alternativet på skalaen. Tilsammen 11,4 prosent, over én av ti, mente altså at problemer med egen tro er en enten ganske viktig eller svært viktig årsak til å søke seg bort fra presteyrket.

Det er rundt 1300 ansatte prester i Den norske kirke. Denne undersøkelsen tyder på at omtrent 70 av dem kan ha problemer med egen personlig tro.

Her er alle tallene som åpenbarte seg da 300 prester i 2009 ble konfrontert med "problemer med egen tro", som mulig grunn til å forlate presteyrket. 5,3 prosent svarte at dette ville ha vært en "svært viktig" grunn.

Her er alle tallene som åpenbarte seg da 300 prester i 2009 ble konfrontert med "problemer med egen tro", som mulig grunn til å forlate presteyrket. 5,3 prosent svarte at dette ville ha vært en "svært viktig" grunn.

Undersøkelsen er behandlet i rapporten «I gode og onde dager. En undersøkelse blant norske prester» av Ann Kristin Gresaker fra 2009. Spørsmålet om prestenes problemer med egen tro er ikke drøftet i rapporten.

Ingen umiddelbare planer om å spørre

KIFO-forsker Pål Ketil Botvar avviser ikke at det kan bli aktuelt for KIFO å stille spørsmål om presters gudtro i senere undersøkelser, slik det har blitt gjort i Storbritannia.

Det er imidlertid ingen planer om å gjøre det med det første, skriver han i en epost til Fritanke.no.

Fritanke.no har skrevet en rekke saker om ikke-troende prester tidligere. I USA finnes til det et anonymt nettverk der også praktiserende ikke-troende prester deltar.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus