Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Storøya skole i Bærum ligger omtrent midt på flystripa til gamle Fornebu lufthavn. Foto: Wikipedia Commons@Bjoertvedt

Droppet skolegudstjeneste, men rektor inviterte presten

Skal lese juleevangeliet på livssynsnøytral julesamling. Foreldrene protesterer.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Storøya skole er én av få barneskoler i Bærum kommune som ikke inviterer til skolegudstjeneste før jul.

– Stadig færre barn deltok i gudstjenesten hos oss. Når så mange barn valgte alternativet på skolen, tenker vi det er best å gjøre noe samlende her før jul, sier rektor ved skolen, Britt Eia, til Budstikka.

På den felles juleavslutningen skal Storøya-rektoren lese «Piken med svovelstikkene». Elevene skal opptre og det blir allsang, forteller avisa.

Men så kommer det striden står om: Skolen har også invitert presten i Snarøya kirke til å lese juleevangeliet for alle elevene.

– Ingen mulighet til å reservere seg

Prestebesøket har fått foreldre på skolen til å reagere.

En ikke-navngitt far på skolen som Budstikka har snakket med, mener det slett ikke er samlende at skolen inviterer presten til å komme og lese fra Bibelen. Han synes nesten det var bedre før, da elevene kunne velge mellom gudstjeneste i kirken eller livssynsnøytralt opplegg på skolen.

– Nå har barna ingen mulighet til å reservere seg mot å høre på presten, sier han.

– Elevene kan gå ut

Storøya-rektor Britt Eia bekrefter at protesten har nådd henne. Hun mener løsningen på det hele kan være at elever som ikke ønsker å være tilstede når presten leser evangeliet, kan gå ut.

Hvis mange elever velger å gå ut, vil imidlertid skolen vurdere opplegget til neste år.

– Vi ønsker ikke å erstatte noe som ekskluderer med noe annet som ekskluderer, sier hun til Budstikka.

Rektor Britt Eia forteller videre at presten bare skal lese fra juleevangeliet, ikke noe annet.

– Dette er jo en julefeiring, og vi ønsker å formidle noe om hvorfor vi feirer jul, sier hun, og legger til at skolen ønsker å markere flere høytider fremover, som for eksempel id.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...