Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Urettferdig fotball var en vinner for de humanistiske konfirmantene som deltar på Oslo lokallags tilbud om fotball-konfirmasjonskurs.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Urettferdig fotball var en vinner for de humanistiske konfirmantene som deltar på Oslo lokallags tilbud om fotball-konfirmasjonskurs. Foto: Aslaug Olette Klausen

– Det er mye humanisme i fotball

Hva har offside-regelen, straffefilming og plassering av Fotball-VM å gjøre i humanistisk konfirmasjonsundervisning?

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2015 kl 11:18

11 gutter, to jenter og en lagleder har vært samlet hver onsdag ettermiddag noen uker i mars og april. Denne onsdagen er de på Frigg-anlegget; en flerdelt trenings- og fotballbane på Majorstua i Oslo. Det skal spilles såkalt handikap-fotball, der dommeren er partisk og protester blir møtt med sammenknyttede sko.

Det er konfirmasjonsundervisning for Humanistisk konfirmasjons fotballgruppe, et av flere spesielle tilbud for årets konfirmanter fra fylkeslaget i Oslo Human-Etisk Forbund. I tillegg til fotball finnes også kultur-, film-, filosofi- og overlevelseskurs – i tillegg til det vanlige kurset. Fotball som eget temavalg er et prøveprosjekt og nytt av året.

Ikke akkurat lissepasning: Slik kunne det gå om dommeren fikk det for seg at en spiller gjorde noe denne ikke likte.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Ikke akkurat lissepasning: Slik kunne det gå om dommeren fikk det for seg at en spiller gjorde noe denne ikke likte. Foto: Aslaug Olette Klausen

– Hvorfor tilbyr dere fotballkurs til konfirmantene?

– Det var en idé som kom etter gode erfaringer med kulturkursene. Det er mye ved fotball som passer med humanisme. Det finnes egne regler i fotball og etiske prinsipper. Fotball er også livssyn for mange. For konfirmanter som er veldig engasjerte i fotball kan det være interessant å se verden gjennom å bruke eksempler fra fotballbanen. Det er haugevis av etiske dilemmaer i fotballkamper, sier kursleder Bjørn Torjus Hanssen i Human-Etisk Forbund.

Tro på menneskeheten

Kursleder Bjørn Torjus Hanssen er kursleder både for fotball- og kulturgruppa til humanistisk konfirmasjon. Her snakker han med gruppa om det etter deres syn er riktig at en transkjønnet skal få spille på det laget hen selv opplever å høre til.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Kursleder Bjørn Torjus Hanssen er kursleder både for fotball- og kulturgruppa til humanistisk konfirmasjon. Her snakker han med gruppa om det etter deres syn er riktig at en transkjønnet skal få spille på det laget hen selv opplever å høre til. Foto: Aslaug Olette Klausen

Han trekker frem problemstillinger som tilhørighet, pengebruk, spillehandel, korrupsjon, mesterskapsplassering og utfordringer med homofobi som noen av de åpenbare spørsmålene å diskutere med konfirmantene.

– Det er mye å ta av. Jeg er engasjert og følger med på ting. Når Rekdal anklager noen for å falle for lett, er det noe å ta tak i. Jeg har også vist noen gamle videoklipp, for eksempel av da Arne Larsen Økland i sin tid sa fra til dommeren at målet han fikk ikke var mål. Og jeg har vist det motsatt, der noen har lurt seg til sier. Vi har også diskutert om Ødegaard, som er på deres alder, egentlig er gammel nok for landslaget.

Diskusjonene har etter hans syn vært gode. Det er også i samsvar med tilbakemeldingene han har fått fra konfirmantene på de ukentlige oppsummeringene, selv om enkelte hadde nok ønsket mer spilletid. Denne gruppa har i tillegg gitt Hanssen tilbake troen på menneskeheten. Det var under tema homofobi på fotballbanen.

– Jeg har vært kursleder en del år. Når vi før har tatt opp begrepet «jævla homo» har det vært vanlig å si at det er bare på tull, mens et fåtall har sagt at det ikke var helt ok Men nå ble jeg helt vanvittig glad etter å ha spurt denne fotballgruppa: Alle gikk på at det ikke var greit.

– Holdninger som dette er utrolig gledelig både på vegne av dagens unge, og for fotballen. Samtidig kan fotballgruppa ha en annen etikk når det kommer til å lure seg til straffe.

Få jenter

Alt har imidlertid ikke fungert like godt. Mens videoer og det å faktisk spille fotball har fått positive tilbakemeldinger, har tekstoppgavene blitt møtt langt dårligere. Her ser Hanssen et forbedringspotensiale, både for egen utvelgelse av eventuelle tekster og i selve formatvalget.

– Hvordan har oppslutningen fra konfirmantene vært?

– Det er første gang vi kjører kurset, så det er ikke så mange som har fått det med seg. De som har meldt seg på er imidlertid veldig interesserte i fotball. Det er i tillegg veldig markant overvekt av gutter, i motsetning til kulturkursene hvor det er flest jenter. Det er litt uheldig, sier Hanssen.

Foto: Aslaug Olette Klausen

Foto: Aslaug Olette Klausen

I forkant av kurset lå an til å bli en enda skjevere kjønnsfordeling enn hva kurset kan skilte med nå. Påmeldingen for gutter ble derfor stanset før kurset var fulltegnet. Konfirmasjonsrådgiver Inger-Johanne Slaatta i Human-Etisk Forbund mener også at kjønnsfordelingen for kursen har betydning for tilbudet.

– Det er viktig å tenke på sammensetning i grupper når nye kurs skal utprøves. Kjønn er ett aspekt. Gutter og jenter i samme gruppe og forholdet mellom disse får oftest noe å si for gruppedynamikken. Vi samler erfaringer fra ulike typer kurs, og i den sammenhengen hører evalueringer og endringer hjemme. Om det er informasjonen om kurs som må endres eller bedres for å få til ønsket resultat, er en vurdering å ta, mener Slaatta.

Urettferdig morsomt

Mina Jørgensen Bergem synes det er rart at det ikke er flere jenter som meldte seg på fotballkurset.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Mina Jørgensen Bergem synes det er rart at det ikke er flere jenter som meldte seg på fotballkurset. Foto: Aslaug Olette Klausen

Mina Jørgensen Bergem er den ene av de to jentene som deltar på fotballkurset. Hun meldte seg på fordi hun ville ha humanistisk konfirmasjon og er veldig interessert i fotball. Hun er også aktiv spiller selv.

– Dere er bare to jenter, hva synes du om det?

– Jeg synes det er litt overraskende. Egentlig var det bare jeg som hadde meldt meg på som jente. Venninnen min, Lina, visste at jeg hadde meldt meg på så hun gjorde det også. Men jeg hadde vært her uansett.

– Hvordan synes du kurset har vært så langt?

– Jeg synes det har vært veldig interessant. Vi har snakket veldig mye om fotball men også mye om menneskerettigheter og sånt de har på andre humanistiske kurs. Det har vært litt over forventningene.

Jonathan McNicol var fornøyd med fotballkurset. Det hjalp også at han hadde en venn i gruppa.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Jonathan McNicol var fornøyd med fotballkurset. Det hjalp også at han hadde en venn i gruppa. Foto: Aslaug Olette Klausen

Det morsomste så langt i kurset mener hun har vært nettopp den urettferdige fotballen Fritanke.no fikk overvære. Det mener også Jonathan McNichol, som fikk høre om kurset gjennom sin mor.

– Hva gjorde urettferdig fotball så morsomt?

– Det er veldig relatert til fotball og det er relatert til virkeligheten. Alt er ikke rettferdig. Når en får merke det på fotballbanen ved at en blir utvist uten å ha gjort noe, er det litt morsomt, sier McNichol som også er fornøyd med kursopplegget.

Evalueres etter konfirmasjon

Fotballkurset, som altså er et prøveprosjekt, skal evalueres etter årets konfirmasjon. I evalueringen vil informasjonen rundt kurset også inngå. Leder Einar Morten Lassesen i konfirmasjonsutvalget i Oslo lokallag forteller at de er helt åpne når det kommer til utfallet av dette siste tilskuddet til konfirmanttilbud.

– Hva er bakgrunnen for at dere har flere kursvarianter her i Oslo?

– De ulike alternative kursene har kommet til etter samlinger blant kursledere hvor ideene har sprunget frem, og så har de blitt initiert av oss i fylkeslaget sentralt. Vi nå har gode erfaringer med alle kursene, sier Lassesen.

Interesserte ungdommer

Leder Einar Morten Lassesen i konfirmasjonsutvalget i Oslo lokallag forteller at nær alle tema-kursene fulltegnes fort.
 Foto: Nicolas Tourrenc

Leder Einar Morten Lassesen i konfirmasjonsutvalget i Oslo lokallag forteller at nær alle tema-kursene fulltegnes fort. Foto: Nicolas Tourrenc

Han tror at de positive tilbakemeldingene på kursene blant annet skyldes hvilke ungdommer som søker seg til dem. Her kreves det en aktiv handling og påmelding til et kurs som sannsynligvis ikke er i nærheten av bostedet, og det tror han fører til en enda større motivasjon hos konfirmantene.

– Hva er den største forskjellen på disse kursene og de vanlige humanistiske konfirmasjonskursene?

– Den største forskjellen er nok tematikken. Det betyr at problemstillinger er hentet fra feltet. For filosofi er det litt annerledes ettersom der er filosofi som metodikk og selve undringen i sentrum, og ikke et tema.

Det er foreløpig ikke planer om å lage kursopplegg for andre idretter enn fotball.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.