Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Man må likevel ikke tro på Gud for å kjøre en slik.
 Foto: US Air Force

Man må likevel ikke tro på Gud for å kjøre en slik. Foto: US Air Force

Det amerikanske forsvaret snur

Ateister trenger ikke be om hjelp fra Gud likevel

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA tok affære.

Publisert:

Tidligere denne uka fikk vi vite at det amerikanske flyvåpenet hadde sparket ut en sersjant som er ateist, fordi han nektet avlegge ed med frasen «måtte Gud hjelpe meg».

Den amerikanske grunnloven har et tydelig forbud mot at staten skal fremme noen form for religion. Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association, sendte raskt et brev til de ansvarlige på Creech Air Force Base i delstaten Nevada, og informerte om at de ville gå til rettssak med mindre sersjanten straks ble tatt inn i varmen uten å måtte avlegge eden.

Etter å ha gått gjennom lovverket, og forhørt seg med sentrale forsvarsmyndigheter, har det amerikanske luftforsvaret nå endret retningslinjene, slik at det igjen er mulig å verve seg uten å be om assistanse fra en gud man ikke tror på.

– Vi ser meget alvorlig på at mannskapet vårt er bekymret for religionsfriheten. Vi vil nå endre retningslinjene slik at mannskapets rettigheter ivaretas, sier Deborah Lee James fra det amerikanske luftforsvaret i en pressemelding.

De slår fast at personell som velger å utelate ordene «så hjelpe meg Gud» fra eden, kan gjøre det.

Dermed er regelverket tilbake til det som gjaldt før oktober 2013, da unntaksbestemmelsen ble fjernet, og luftforsvaret begynte å kreve at alle måtte avlegge hele eden, inkludert «so help me God», melder Washington Post

Fornøyde humanister

American Humanist Association (AHA) er naturlig nok fornøyd med utfallet.

– Det gleder oss at Forsvarsdepartementet har bekreftet at vår klient har en grunnlovsfestet rett til å droppe referansen til et overnaturlig vesen når han skal verve seg, sier Monica Miller i en pressemelding.

Hun er advokat og jobber for AHAs «Appignani Humanist Legal Center» som jevnlig henvender seg til offentlig sektor i USA når de angivelig bryter Grunnlovens forbud mot å fremme religion.

Også Military Association of Atheists and Freethinkers (MAAF) er fornøyd med utfallet, men de heller også litt kaldt vann i blodet.

– Husk at denne seieren bare får oss tilbake til utgangspunktet. Den religiøse eden ligger fortsatt til grunn som det "normale", og vi må "oute" oss selv og det vi står for. Det er fortsatt en lang vei å gå, minner de om.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.