Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I "The Census Campaign" prøvde British Humanist Association å få folk til krysse av for «ingen religion» i den britiske folketellingen i 2011. Resultatene er ikke offentliggjort ennå.

I "The Census Campaign" prøvde British Humanist Association å få folk til krysse av for «ingen religion» i den britiske folketellingen i 2011. Resultatene er ikke offentliggjort ennå.

De fleste religiøse var ikke-religiøse

I en britisk undersøkelse i 2011 krysset 61 prosent av for at de tilhører en religion. Deretter betegnet flertallet av disse seg som ikke-religiøse.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2012 kl 13:25

Som man roper i skogen får man svar. Det er vanskelig å definere og tallfeste tro, og måten man spør på har svært mye å si for resultatet. I en undersøkelse i 2011, utført på vegne av Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association (BHA), ble et representativt utvalg i England og Wales spurt "Hva er din religion?".

61 prosent svarte da ett av de religiøse alternativene på lista (53,5 prosent kristendom, 7,2 prosent andre religioner). 39 prosent svarte at de ikke har noen religion.

Deretter ble den gruppa som hadde svart at tilhørte en religion, spurt om de så på seg selv som religiøse. Hele 65 prosent svarte nei. Videre var kun halvparten (48%) av de som hadde krysset av for at de var kristne, enig i at Jesus er Guds sønn, var en virkelig person og stod opp fra de døde.

Ledende spørsmål

Ett av BHAs viktigste poeng med undersøkelsen er å vise at spørsmålet "Hva er din religion?" er ledende, og ikke gir noe godt inntrykk av hva folk virkelig mener om religion.

Spørsmålet "Hva er din religion?" ble nemlig brukt i den offisielle folketellingen i England og Wales i mars 2011. BHA kjørte da, i forkant av folketellingen, en kampanje for å få ikke-religiøse til å krysse av for "ingen religion" på spørreskjemaet. Kampanjen het "The Census Campaign".

I tillegg til dette har altså BHA nå hatt sin egen skygge-undersøkelse, som nettopp avslører det organisasjonen har hatt en mistanke om, nemlig at flertallet av de som oppgir ett av de religiøse alternativene under spørsmålet "Hva er din religion?", egentlig ikke ser på seg selv som religiøse.

Det skjeve bildet av britenes religiøsitet som skapes av dette ledende spørsmålet, mener BHA gir politikerne en uriktig begrunnelse for å videreføre støtte til religiøse skoler, fortsatt forkynnelse i offentlige skoler og en generell oppvurdering av religionens betydning.

Resultatene fra fjorårets folketelling er ikke offentliggjort ennå.

Flere jedi-riddere enn jøder

BHA viser også til en rekke andre undersøkelser som tyder på at britene ikke er så religiøse som mange vil ha det til. Mange har også et nokså spøkefullt forhold til det hele. I den forrige folketellingen i 2001, scoret faktisk "Jedi-ridder" høyere enn både jødedommen, sihkismen og buddhismen.

I den samme folketellingen (fra 2001) krysset forøvrig 15,5 prosent av for at de ikke har noen religion. BHA forventer, på bakgrunn av den undersøkelsen de nettopp har kjørt, at dette tallet vil stige når resultatene fra 2011-folketellingen offentliggjøres.

I en annen undersøkelse har andelen som betegner seg som ikke-religiøse steget fra 31 prosent i 1983 til 51 prosent i 2009. En undersøkelse fra 2007 viste at 36 prosent av britene står nærmest det ikke-religiøse humanistiske livssynet.

Mer statistikk om religiøsitet i Storbritannia her

Også i Norge diskuterer vi hva "religiøsitet" er for noe

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus