Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Frps formann Siv Jensen vil at blasfemiparagrafen skal være sovende. Hun vil ikke at den skal kunne brukes til å forby kritikk av islam. Foto: Frp

Frps formann Siv Jensen vil at blasfemiparagrafen skal være sovende. Hun vil ikke at den skal kunne brukes til å forby kritikk av islam. Foto: Frp

Blasfemiparagrafen står for fall

#Frp er på glid for å få fjernet blasfemiparagrafen. Hvis de endrer mening, faller flertallet som i 2004 sikret en videreføring av paragrafen. - Vi må...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2006 kl 23:00

Frp er på glid for å få fjernet blasfemiparagrafen. Hvis de endrer mening, faller flertallet som i 2004 sikret en videreføring av paragrafen. - Vi må ta en ny diskusjon om dette slik at ytringsfriheten ikke trues, sier Frps formann Siv Jensen til Fritanke.no.

Tekst: Even Gran
Publisert: 23.10.2006

I 2004 ble et forslag om å fjerne den såkalte blasfemiparagrafen i straffeloven stemt ned av et flertall av Senterpartiet, Venstre, KrF, Høyre, Fremskrittspartiet. Begrunnelsen var at de fryktet signaleffekten hvis den ble fjernet, samt at det ble poengtert at paragrafen skulle være "sovende".

Men etter den hissige karikaturstriden og muslimske gruppers påberopelse av paragrafen for å hindre det de opplever som blasfemi mot islam, har Frps formann Siv Jensen kommet på andre tanker.

- Da vi støttet videreføring av paragrafen i 2004 var det under forutsetning av at paragrafen skulle være sovende. Nå, etter karikaturstriden, er dette satt på prøve. Derfor tror jeg Frp kommer til å ta en ny vurdering av dette ganske snart, sier hun.

Siv Jensen poengterer at når vi ser at muslimske grupper i løpet av det siste året har brukt blasfemiparagrafen som et argument for å stoppe karikaturtegningene av profeten Muhammed, bør Frp ta parti med ytringsfriheten og revurdere paragrafen.

Blått lys for blasfemiparagrafen
Hvis Frp snur i denne saken, blir det flertall i Stortinget for fjerne blasfemiparagrafen.

Det er imidlertid ikke bare Frp som har kommet på andre tanker. Venstre har for lengst programfestet at de vil fjerne paragrafen, men stemte for videreføring i 2004 fordi de var bundet opp i regjering. Justispolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker, har signalisert at også Høyre vil "vurdere saken på nytt" hvis den kommer opp (ifølge nettmøte på Høyres nettsider 21.2.06)

Dermed er det bare Senterpartiet og KrF som står igjen som tilhengere av blasfemiparagrafen.