Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Se NRK-innslaget om spøkelsene på Lyngstad skole på Inderøy.

Se NRK-innslaget om spøkelsene på Lyngstad skole på Inderøy.

Barneskole tilkalte sjaman

– Meget betenkelig, sier barnepsykolog Magne Raundalen

I går meldte NRK at Lyngstad skole i Nord-Trøndelag har tilkalt en sjaman for å jage ut spøkelser. Psykolog Magne Raundalen er kritisk, og i dag beklager kommuneledelsen.

Publisert:

I en artikkel og et tv-innslag fra NRK Nord-Trøndelag fikk vi i går vite at Lyngstad skole i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag nylig tilkalte en sjaman for å jage ut det flere barn på skolen mente var spøkelser.

– Mange av barna har fortalt om en dame som tar dem på skulderen når de er på do, og det synes de er ubehagelig, sier rektor ved skolen Bjørn Steinar Røvik i NRK-innslaget.

Derfor bestemte skoleledelsen denne uka seg for å tilkalle en sjaman som skulle «rydde bort negativ energi fra skolebygget». Rektor Røvik var selv med på sjamanens åndeutdrivelse, skriver NRK.

– Hun gikk rundt hele skolen og samla opp den negative energien. Så tok hun de med på en liten seremoni der hun sa at alle skulle komme til henne, og at de skulle slippes ut der de egentlig skal være, forklarer rektor Røvik.

– Meget betenkelig

Barnepsykolog Magne Raundalen har lite sansen for å bekrefte barns fantasier på denne måten. Han mener skolen heller burde ha tilkalt en psykolog.

– Dette synes jeg er meget betenkelig. Når man gjør det på denne måten drar man spøkelsene over i virkelighetens verden og bekrefter barnas fantasier. Det kan på sikt forlenge problemet, sier han til Fritanke.no.

Raundalen mener det hadde vært bedre om skolen hadde tilkalt en psykolog.

– Mange av oss har god trening i å behandle fantasier og vrangforestillinger hos barn. Det finnes gode, rasjonelle metoder for å løse slike problemer. Hvis man virkelig vil bli kvitt slike ting, må man ikke bekrefte at fantasiene er reelle. Løsningen er å få barna til å innse at det er helt normalt å ha slike fantasier, og hvorfor de oppstår. Istedenfor å ringe en sjaman, så kunne de for eksempel ha ringt meg, sier Raundalen med en smil.

Han understreker at det er stor forskjell på å hjelpe barn med plagsomme fantasier i en åpen dialog, og det å faktisk prøve å bli kvitt de plagsomme spøkelsene.

NRK-serie om dauinger årsaken?

Overfor NRK antyder Arild Melting, som selv er sjaman og driver med åndeutdrivelser, at barneserien Dauinger som for tiden går på NRK1, kan være årsaken til at fantasien kan ha løpt litt løpsk med barna.

– Det er veldig fort gjort at hjernen skaper ting og tenker at her er det noe. Så får man kanskje litt massehysteri fordi det er både spennende og skummelt. Men det handler om å prøve å kjenne etter selv på hva som er ekte og ikke, sier Melting.

Magne Raundalen er enig.

– Det er mange eksempler på at medieoppslag og tv-serier kan sette i gang fantasien hos barn, og skape nærmest epidemier der barna drar hverandre opp. Dette er noe jeg synes journalister og filmprodusenter burde tenke litt bedre over.

– Det er mange eksempler på at medieoppslag og tv-serier kan sette i gang fantasien hos barn, og skape nærmest epidemier der barna drar hverandre opp.

Raundalen vil ikke kritisere serien Dauinger spesielt.

– Det er vanskelig å advare på generelt grunnlag. Det er foreldrene som får styre hva barna ser. Men det er viktig å være oppmerksom på at slike serier lett kan sette i gang fantasier hos barn som ikke alltid har like lett for å skille fantasi og virkelighet, sier han.

Kommuneledelsen beklager

I dag melder NRK at skoleledelsen i Inderøy kommune beklager, og slår fast at ledelsen ved Lyngstad skole har gjort en feilvurdering.

– Bruk av sjaman er noe vi ikke tillater. Her er det vist dårlig skjønn. Unger har opplevelser og fantasier, men det må finnes andre tilnærminger enn å bruke sjaman, sier skolesjef i Inderøy, Finn Madsen, til NRK.

I saken kommer det også fram at rektor ved Lyngstad skole gikk med på å tilkalle sjaman etter påtrykk fra foreldre.

Rådmannen i Inderøy kommune, Jon Arve Hollekim, har skrevet et brev til foreldrene på skolen der han understreker at det ikke er anledning til å invitere hverken sjamaner eller andre såkalte medier inn i kommunal virksomhet uansett hvilken utfordring som skal håndteres.

– Foreldre/foresatte eller brukere generelt kan ikke kreve dette, og ansvarlige kan ikke tillate det. Det er utvist dårlig skjønn ved håndteringen av denne saken og rådmannen beklager det, understrekes det i brevet.

Rektor ved Lyngstad skole Bjørn Steinar Røvik var ikke tilgjengelig for kommentar da Fritanke.no ringte i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus