Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det ble mindre interesse for kirkevalget enn forventet.
 Foto: Even Gran

Det ble mindre interesse for kirkevalget enn forventet. Foto: Even Gran

Bare 3,2 prosentpoeng økning i kirkevalget

I år hadde kirkemedlemmene noe viktig å ta stilling til, men valgdeltagelsen økte mye mindre enn de fleste hadde trodd.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2015 kl 11:00

For første gang hadde medlemmene i Den norske kirke et reelt politisk valg. Skulle de stemme på den homoliberale «Åpen folkekirke», eller kandidatene til den mer konservative «Levende folkekirke». Det viktigste stridsspørsmålet er om kirken skal tillate vigsel av homofile og lesbiske.

Det har vært mobilisert kraftig i forkant, og selv om resultatet ikke er offentliggjort ennå, er de homoliberale spådd en stor valgseier.

3,2 prosentpoeng opp

På grunn av den store mobiliseringen har det også blitt spådd at valgdeltagelsen ville gå kraftig opp. I august svarte for eksempel 37 prosent at de ville delta i valget, og Vårt Land skrev «Det går mot kirkevalgskred».

I dag kom tallene, og selv om det er en økning, er den langt mindre enn mange hadde håpet på.

Deltagelsen økte fra 13,5 prosent ved forrige kirkevalg i 2011, til 16,7 prosent i år – en økning på 3,2 prosentpoeng. Det betyr at det store flertallet (83,3%) av kirkemedlemmene fortsatt unnlater å stemme, og det til tross for et svært brennbart tema å stemme over, samt at det ikke akkurat var vanskelig å legge merke til at det også var et kirkevalg på gang ved de fleste valglokaler.

Effekten har uteblitt

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, sier at økningen er mindre enn mange har trodd den skulle bli.

– Vi har sett at mediemobiliseringen har vært stor i år, men effekten har ikke hatt det gjennomslag mange har trodd, sier Johnsen til Vårt Land.

Han er glad for at deltagelsen har økt og mener kirken nå har fått et resultat i nærheten av hva forskerne har sagt vil være det optimale ved denne type valg.

Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø er storfornøyd ifølge NTB.

– En valgoppslutning på 16,7 prosent gir kirkens tillitsvalgte et sterkt mandat i en spennende periode for Den norske kirke, sier han.

Det er ventet at den homoliberale «Åpen folkekirke»-lista vil gå av med seieren. Det er det imidlertid litt tidlig å spå noe om ennå, sier direktør Jens-Petter Johnsen til NTB.

– Ut fra disse tallene er det vanskelig å lese et endelig resultat og hvordan sammensetningen av Kirkemøtet vil bli, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus