Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Folk som jobber her trenger ingen egen prest, sier Kristin Mile.

Folk som jobber her trenger ingen egen prest, sier Kristin Mile.

– Avskaff stortingspresten

Kristin Mile mener Stortinget bør avskaffe stillingen som stortingsprest. – Folk som jobber i det offentlige kan oppsøke egne trossamfunn på fritida, mener hun.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2014 kl 10:33

I 2006 tilsatte Stortinget sin første stortingsprest, Per Arne Dahl. Nå har han blitt biskop, og Stortinget har begynt å se seg rundt etter en ny prest.

Det synes generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er å gå baklengs inn i framtida. Hun mener Stortinget sender ut et helt feil signal dersom de ansetter en stortingsprest på nytt.

Hun mener tiden er kommet for å avvikle ordningen.

– Dette er en gyllen anledning til å vise at Stortinget tar sitt eget vedtak om å løsne på båndene mellom stat og kirke på alvor. Her bør Stortinget gå foran og vise resten av landet hva det innebærer å leve i et mangfoldig og flerreligiøst samfunn. Da kan man ikke lenger ha tette bånd mellom staten og et utvalgt trossamfunn på denne måten, sier hun.

Ikke mer behov på Stortinget enn andre steder

Mile ser ikke hvorfor ansatte på Stortinget skal ha behov for egen livssynsbetjening. Dette er ikke vanlig på andre offentlige arbeidsplasser, understreker hun.

– Det finnes ikke egne prester for ansatte i departementer og direktorat for eksempel. De som jobber der har sikkert også behov for livssynssamtaler en gang i blant. Da kan de oppsøke noen fra sitt egen tros- eller livssynssamfunn. Jeg kan ikke se hvorfor Stortinget står i noen særstilling når det gjelder dette, understreker hun.

Mile legger til at stortingspolitikere som er medlem i statskirken kanskje er de som i aller minst grad har behov dette, ettersom Den norske kirke er godt representert i hele hovedstaden dersom noen skulle ha behov for en samtale.

Viktig symbolsk hva Stortinget gjør

Mile mener det er noe annet med sykehus, fengsler og i Forsvaret.

– Både pasienter og innsatte kan ha behov for å komme i kontakt med representanter fra sine tros- og livssynssamfunn, og bør få hjelp til det. Dette er steder der man holdes mot sin vilje, og der man gjerne er i eksistensielle kriser. Det samme kan sies om Forsvaret. Men jeg kan ikke se at ansatte på Stortinget er i noen slik posisjon, sier hun.

Mile er glad for at samtaletjenestene i sykehus og fengsler er i ferd med å bli mer livssynsnøytrale. Da blir det helt feil av Stortinget, som Norges lovgivende forsamling, å gå motsatt vei.

– Samtaletjenestene i sykehusene, i fengslene og i Forsvaret går i en klart livssynsnøytral retning. Våre øverste tillitsvalgte på Stortinget bør følge opp retningen i sine egne lovvedtak og avvikle stortingspreststillingen. Hva Stortinget gjør med dette er veldig viktig symbolsk. De som sitter på toppen kan ikke være bremseklosser på en utvikling de forventer at andre skal legge seg på, sier hun.

«Alle vil ha stortingsprest»

Ifølge den kristne avisa Vårt Land er det tilnærmest enstemmig oppslutning blant stortingspolitikerne om å beholde ordningen.

Avisa siterer Eirin Faldet og Martin Kolberg fra Ap som begge taler varmt for stortingspresten. Faldet var opprinnelig imot ordningen, men etter et tragisk dødsfall i nær familie fant hun så stor støtte i stortingsprest Per Arne Dahl at hun endret mening.

Blant prestetilhengerne finner vi også et parti som ellers taler varmt for sekularisering og livssynslikestilling.

– Vi i Sosialistisk Venstreparti synes ikke det er noen grunn til å fjerne denne ordningen, sier Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV, til Vårt Land.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus