Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nestleder i AUF, Eskil Pedersen, mener det er behov for et sentralt regelverk som å hindre forskjellsbehandling mellom religiøse og politiske organisasjoner i skolen. Foto: AUF

Nestleder i AUF, Eskil Pedersen, mener det er behov for et sentralt regelverk som å hindre forskjellsbehandling mellom religiøse og politiske organisasjoner i skolen. Foto: AUF

AUF utelukker ikke at forskjellsbehandling skjer

#Den kristne ungdomsorganisasjonen Ny generasjon holder bønnemøter på skoler over hele landet. Nestleder i AUF, Eskil Pedersen, etterlyser sentrale re...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2008 kl 09:38

Den kristne ungdomsorganisasjonen Ny generasjon holder bønnemøter på skoler over hele landet. Nestleder i AUF, Eskil Pedersen, etterlyser sentrale retningslinjer for hvem som skal slippe til i skolen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 27.2.2008

Ny generasjon er en organisasjon som ønsker å være "et redskap for å bringe evangeliet om Jesus Kristus til Norges skoler og studiesteder". Dette gjøres blant annet gjennom bønnemøter, andakter og annen forkynnelsesvirksomhet i skoletida.

Ny generasjon er en av Norges raskest voksende ungdomsbevegelser. De har rundt 3000 medlemmer og 150 lokallag. De er aktive på en lang rekke skoler over hele landet.

- Blir praktisert for vilkårlig

I dag er det rektor på hver enkelt skole som bestemmer hvilke organisasjoner som skal få slippe til med denne typen virksomhet. Det finnes ingen sentrale retningslinjer.

Nestleder i AUF, Eskil Pedersen, mener dagens ordning åpner for forskjellsbehandling. Han understreker at det er svært viktig at alle slipper til på like fot, og at rektorene ikke bør tillates å diskriminere ut fra egne politiske eller religiøse preferanser.

- Mange rektorer er selvsagt bevisst på hvor viktig det er å likebehandle. Likevel har jeg inntrykk av at dette blir praktisert for vilkårlig, sier Pedersen.

Vil ha sentrale retningslinjer
Han har ingen formening om religiøse organisasjoner slipper lettere til enn politiske, men savner sentrale retningslinjer som kan legge noen rammer som rektorene må forholde seg til. I disse retningslinjene må likebehandling legges inn som et helt sentralt premiss.

- Jeg vil ikke si at jeg generelt sett er bekymret for at det forskjellsbehandles, men jeg mener at sentrale retningslinjer ville ha vært en bedre sikring mot en slik eventuell forskjellsbehandling enn dagens desentraliserte ordning, sier han.

AUF-nestlederen synes generelt sett at skolene bør bli mer åpne for å slippe til ulike organisasjoner med et budskap, enten det nå er religiøst eller politisk.

- En gang i året sender vi brev om å få komme på besøk til alle skoler i Norge, og vi får altfor mange avslag, forteller han.

Åpen for alle

Frakkagjerd ungdomsskole i Rogaland er en av de skolene der Ny generasjon er aktiv. Inspektør Johannes Johannesen sier at skolen i prinsippet er åpen for alt som er tillatt etter norsk lov.

- Vi gjør ikke forskjell på noen, men vi er opptatt av at arrangementene skal være av og for elever ved skolen. Hvis det kommer folk utenfra for å drive påvirkning er vi langt mer restriktive. Dette gjelder også hvis vedkommende er invitert av elever, sier han.

Johannesen forteller at det ikke er så mange andre organisasjoner enn Ny generasjon som er aktive på skolen. Dermed har ikke likebehandling vært noen aktuell problemstilling så langt.

- Ny generasjon gjør en avtale med rektor hver gang de ønsker å arrangere noe. Så langt har det gått greit, sier inspektøren.