Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Pervez Musharraf kom til makten i Pakistan gjennom et militærkupp i 1999. Han er både president og overhode for hæren.

Pervez Musharraf kom til makten i Pakistan gjennom et militærkupp i 1999. Han er både president og overhode for hæren.

Asma Jahangir i husarrest i Pakistan

#FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, Asma Jahangir, er satt i husarrest i Pakistan. - Musharraf har gått fra vettet. Hans maktbegjæ...

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2007 kl 11:14

FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, Asma Jahangir, er satt i husarrest i Pakistan. - Musharraf har gått fra vettet. Hans maktbegjær kan sende oss ut i borgerkrig, sier hun.

Tekst: Even Gran
Publisert: 6.11.2007

Pakistans president Pervez Musharraf innførte lørdag unntakstilstand i landet, angivelig for å stoppe islamske terrorister. Unntakstilstanden innebærer at landet politiske og juridiske system er satt ut av funksjon. Musharraf har også fått stoppet alle tv-kanaler unntatt kanalen PTV som er under statlig kontroll.

Unntakstilstanden er kontroversiell, men motstand tåles ikke. En rekke dommere, advokater, journalister og menneske-rettighetsforkjempere som har protestert mot unntakstilstanden, er blitt satt i husarrest.

Blant disse finner vi pakistanske Asma Jahangir. Hun er FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, og leverte nylig en rapport som påpeker en rekke forhold som truer tros- og livssynsfriheten verden rundt.

- Jahangir er en modig røst. Hun later til å være den eneste som tar ikke-religiøse livssyn på alvor i FN-systemet, sa Roar Johnsen i en kommentar til rapporten. Han er tidligere styreleder i HEF og nåværende styremedlem i IHEU, den internasjonale humanistunionen.

- Musharraf har gått fra vettet
Årsaken til at Jahangir er satt i husarrest er at hun har støttet pakistanske dommere og advokater som har protestert mot unntakstilstanden. Sammen med henne sitter også Salima Hashmi, presidenten i Pakistan Human Rights Movement, forteller Jahangir til Al Jazeera.

- Musharraf har gått fra vettet. Han tvinger pressen og rettsystemet til taushet og arresterer progressive og sekulære mennesker, mens terroristene tilbys forhandlinger og våpenhviler, skriver Jahangir i en melding til The Independent.

Hun ber om internasjonal støtte til å få avskaffet Musharrafs regime så fort som mulig.

- Alle venner av Pakistan bør oppfordre USA til å stoppe sin støtte til denne ustabile diktatoren. Hans maktbegjær risikerer å føre dette landet ut i borgerkrig. Det er på tide at det internasjonale samfunnet griper inn, hvis ikke kan det ta flere tiår å rydde opp i dette rotet, skriver hun i en melding til The Independent fra sitt hjem i Lahore.

Den Europeiske humanistunionen EHF sendte i dag en formell protest til pakistanske myndigheter og ba om at Jahangir løslates umiddelbart.

- Mrs Jahangir er vel ansett internasjonalt og har høy moralsk integritet. Pakistan bør være stolte av henne. Det kan ikke være noen rimelig grunn til å holde henne i husarrest, slår presidenten i EHF, David Pollock, fast.

The Open Society Institute har også protestert mot husarresten.

Les mer om Asma Jahangirs rapport om verdens tros- og livssynsfrihet fra august 07