Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Åse Kleveland blir med høy sannsynlighet valgt som ny styreleder i Human-Etisk Forbund på søndag.

Åse Kleveland blir med høy sannsynlighet valgt som ny styreleder i Human-Etisk Forbund på søndag.

Åse Kleveland stiller som ny styreleder

Åse Kleveland stiller som ny styreleder for Human-Etisk Forbund og blir sannsynligvis valgt på søndag. - Jeg kan vanskelig forestille meg noe mer meni...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2007 kl 14:37

Åse Kleveland stiller som ny styreleder for Human-Etisk Forbund og blir sannsynligvis valgt på søndag. - Jeg kan vanskelig forestille meg noe mer meningsfullt å engasjere meg i, sier Kleveland i sin motivasjon.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 9.6.2007

Human-Etisk Forbund er denne helga samlet til landmsøte i Lillestrøm og skal velge ny styreleder på søndag. Åse Kleveland har sagt ja til å stille som styreleder for Human-Etisk Forbund. Hun er blitt foreslått av Oslo fylkeslag av Human-Etisk Forbund, som lanserte hennes kandidatur helt på tampen av fristen i dag.

Åse Kleveland har vært medlem av Human-Etisk Forbund i 29 år, og sier selv at hun har "vært humanist siden tenårene, selv om jeg kanskje ikke var det bevisst da".

- Jeg svarte ja til å stille til valg som styreleder, dels fordi jeg tror jeg har noe å bidra med, men like mye fordi jeg vanskelig kan forestille meg noe mer meningsfullt å engasjere meg i, heter det i Klevelands motivasjon for arbeidet i hennes valgpresentasjon.

Videre uttrykker hun:

- Til tider har jeg vært grunnleggende uenig i utspill fra HEF - og det kommer nok til å skje igjen. HEF rommer et bredt spekter av oppfatninger om hva som er viktigst og hva som bør prioriteres. Jeg vil ha stor glede av å lede noen av disse diskusjonene fram til gode, samlende løsninger.

Avtroppende styreleder Roar Johnsen synes Kleveland er en strålende kandidat.

- Det vil være en glimrende løsning for forbundet. Hun har alle de kvalitetene Human-Etisk Forbund kan ønske seg. Hun kjenner fagområdet, hun har lang ledererfaring og hun har vært en aktiv støttespiller for Human-Etisk Forbund i nær tretti år.

Kleveland er i dag direktør i Rikskonsertene. Hun er også kjent for sin tid som kulturminister (1990 til 96) i Gro Harlem Brundtlands regjering, og var fra 1999-2005 direktør for Svenska Filminstitutet. Fra 1979 til 1987 var hun forbundsleder i Norsk Musikerforbund, og hun har hatt lederverv i Norges Musikerforbund, Norges Kunstnerråd, Norsk Kulturråd, Likestillingsrådet, Fond for Utøvende kunstner og Norsk Forum.

Som Fritanke.no skrev tidligere denne uken, har valgkomiteens ukjente kandidat til styreledervervet, Christian Grorud, vakt reaksjoner blant Human-Etisk Forbunds tillitsvalgte. Nå stiller altså Åse Kleveland som styreleder.

Valgkomiteen presenterte sin endelige innstilling for landsmøtet på lørdag ettermiddag. Da hadde komiteen blant annet gjennomført intervju med Kleveland, og hadde innstilt henne som styreleder. Den opprinnelige innstillingens toppkandidat, Christian Grorud, er innstilt som nestleder.

Kleveland har dessverre ikke anledning til å være tilstede på landsmøtet på grunn av avtaler inngått lang tid i forveien.