Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Åse Kleveland har vært styreleder i Human-Etisk Forbund siden 2007. Hun ble gjenvalgt for en ny toårsperiode sommeren 2011.
 Foto: Reidar Thorsen

Åse Kleveland har vært styreleder i Human-Etisk Forbund siden 2007. Hun ble gjenvalgt for en ny toårsperiode sommeren 2011. Foto: Reidar Thorsen

Åse Kleveland får ansvar for 22. juli-minnesmerker

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, skal lede arbeidet med å reise nasjonale minnesmerker etter terroren og massedrapene den 22.juli.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2012 kl 08:39

Regjeringen har utnevnt styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, til å lede arbeidet med å reise to minnesmerker etter terroren og massedrapene den 22. juli. Ett minnesmerke skal reises i Oslo og ett i Utøya-kommunen Hole. Kleveland skal lede en styringsgruppe som ennå ikke er utnevnt, og som skal levere forslag til Regjeringen den 1. april.

Kleveland gleder seg til arbeidet, og sier til Fritanke.no at utnevnelsen er en stor tillitserklæring.

– Dette blir en krevende øvelse ettersom det naturlig nok er knyttet meget sterke følelser og tilsvarende sterke meninger til denne saken. Mange vil mene mye og sterkt om hvor disse minnesmerkene bør ligge, og hvordan de skal se ut. Utfordringen blir dels å skape noe som kan minne oss om det som skjedde, om de som ble rammet og om de mange som gjorde enestående innsatser midt i den ufattelige dramatikken. Dessuten er det viktig å påminne oss om de verdiene som fremsto som så viktige for oss i kjølvannet av disse grusomme hendelsene. Videre detaljering blir neste trinn i arbeidet for den styringsgruppa jeg skal lede. Jeg kan naturlig nok ikke forskuttere den prosessen, sier hun.

Kort tid

Styringsgruppa har fått frist fram til 1. april med å levere sitt forslag. Det er kort tid til. Detaljene vil derfor måtte avklares i senere faser, forteller hun.

– I første omgang skal vi legge frem et forslag for Regjeringen om lokalisering og karakter på minnesmerkene, og foreslå et opplegg for den videre prosessen. Det blir selvfølgelig viktig å kvalitetssikre forslagene slik at de er praktisk gjennomførbare innenfor en rimelig tidsramme. Her er det sterke følelser involvert, og dette er ikke et prosjekt som egner seg for omkamper og forsinkelser. Det blir en balansegang mellom det praktiske og det emosjonelle, understreker hun.

– Det er ennå ikke bestemt om høyblokka i regjerningskvartalet blir stående. På hvilken måte vil denne usikkerheten påvirke arbeidet deres?

– Det kan jeg ikke si noe om i dag, men det er selvsagt en av de rammebetingelsene vi må forholde oss til.

– Tror du din rolle som styreleder i Human-Etisk Forbund har det noe med utnevnelsen av deg å gjøre?

– Det vet jeg ikke. Jeg konstaterer at de har valgt en person uten et religiøst ståsted som leder av styringsgruppa, men jeg har ingen grunn til å tro at dette har spilt en rolle for utnevnelsen, sier hun.

Gruppa skal være klar i januar

I løpet av januar blir det bestemt hvem andre som skal sitte i styringsgruppen. Ifølge pressemeldingen skal representantene hentes fra Kulturdepartementet, Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, AUF, den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene og de berørte i regjeringskvartalet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus