Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bente Bratlund sammen med NRKs Hans Olav Brenner foran Os kirke i Hordaland der presten prøvde å drive demoner ut av henne for 30 år siden. Se innslaget.

Bente Bratlund sammen med NRKs Hans Olav Brenner foran Os kirke i Hordaland der presten prøvde å drive demoner ut av henne for 30 år siden. Se innslaget.

- Åpent spørsmål om det finnes demoner

- Det er et åpent spørsmål om demoner virker i verden, sier preses blant biskopene i Den norske kirke, Olav Skjevesland, til Fritanke.no.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2010 kl 14:54

Tidligere denne uka stod forfatteren Bente Bratlund fram på Bokprogrammet i NRK og fortalte hvordan presten i Os menighet i Hordaland forsøkte å drive demoner ut av henne da hun var i 20-årene, på slutten av 70-tallet.

- Presten kom bort til meg og fortalte at han hadde undret seg over meg i en en periode. Han hadde diskutert med en annen prest, og blitt enig om å tilby seg å be for at demonen som eventuelt måtte være i meg, kunne bli drevet ut, sier hun til NRK.

Under seansen ble både seksual- og aggresjonsdemoner befalt å fare ut av henne. Demonutdrivelsen skjedde inne i kirken. Det var en såpass traumatisk opplevelse for Bratlund at hun nå, 30 år senere, har skrevet bok om opplevelsene.

- Jeg hadde ikke skrevet denne boka hvis jeg ikke hadde visst at slikt skjer fremdeles. Dette er ikke historie, sier Bratlund til NRK. Hun sier også at hun forventer negative reaksjoner fra sine tidligere menighetsfeller på utspillet.

Professor i praktisk teologi med Misjonshøyskolen, Øyvind M. Eide, er også intervjuet i programmet. Han avviser kategorisk at demonutdrivelser er noe Den norske kirke bør drive med.

- Demonutdrivelser er dårlig teologi og dårlig psykologi. Konsekvensene kan være tragisk for mange mennesker, sier han.

Eide legger til at Bratlunds tilfelle later til å være ganske udramatisk. Han forteller at han har sett demonutdrivelser i langt mer dramatisk form enn hun beskriver, og at det kan være en ganske brutal opplevelse.

Åpent om ondskap kan manifestere seg i demoner

Preses i bispekollegiet i Den norske kirke, Olav Skjevesland, sier til Fritanke.no at det er et åpent spørsmål for Den norske kirke om demoner virker i verden.

- Troen på demoner forutsetter et virkelighetsbilde med onde og gode krefter i verden. Det er vår tro at disse to maktene kjemper om mennesket. Både realiteten og Bibelen forteller oss dette, sier Skjevesland, som til daglig er biskop i Agder og Telemark bispedømme.

Skjevesland sier det er et åpent spørsmål om onde krefter noen ganger kan manifestere seg konkret i et demoni.

- Spørsmålet er om det onde noen ganger kan bli fortettet på en så skremmende og voldsom måte at det kan gi mening å snakke om demoner. Det vet jeg ikke, og uansett er jo dette bare snakk om valg av ord, sier han.

Biskopen forteller videre at kirkens liturgi har rester av djevleutdrivelse.

- Det heter for eksempel i trosbekjennelsen at "jeg forsaker djevelen og alle hans gjerninger", samt at presten før denne bekjennelsen alltid sier: "la oss bekjenne forsakelsen og troen". "Forsakelse" betyr i denne sammenhengen å avvise eller si nei til djevelen, forteller han.

Skjevesland understreker at Den norske kirke ikke har noen liturgi for demonutdrivelse.

- Nei det har vi ikke. Jeg vet ikke om det er noen som driver med dette i dag, men jeg vil mene at det er svært problematisk å peke ut enkeltpersoner og hevde at disse er "besatt av demoner". Det åpner for overgrep og maktmisbruk, sier han.

- Demon-troen er marginal

Ulla Schmidt, fungerende forskningssjef ved KIFO, Stiftelsen kirkeforskning, tror ikke det er særlig mange som tror på demoner som en realitet blant Den norske kirkes medlemmer i dag.

- Vi vet at troen på helvete er gått sterkt ned. Troen på demoner er mer ytterliggående enn dette. Derfor er det grunn til å tro at også demon-troen er på nedtur, sier hun til Fritanke.no.

I likhet med Skjevesland påpeker hun at Den norske kirke tror på en "ond makt".

- Kirken tror på en ond makt, men at denne makten skal manifestere seg i smådjevler som man kan drive ut, tror jeg de aller fleste vil reservere seg mot, sier hun.

Katolikkene har en eksorsist
I 2008 kom det fram at Den katolske kirke i Norge har en egen utdannet eksorsist - en demonutdriver - som tar på seg oppdrag "i ny og ne".

Den lutherske teologiprofessoren Tormod Engelsviken, som jobber ved Det teologiske menighetsfakultet, uttalte i den sammenhengen at han har stor forståelse for katolikkene.

- Jeg mener den katolske kirke gjør det helt rett når de utnevner en eksorsist. De har en rutine som gjør at de kan være sikre før de setter igang en eksorsisme, så dette støtter jeg, sa Engelsviken til Aftenposten i juni 2008.