Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hvis undersøkelsen fra Norstat og Jølstad er riktig, vil si flere slike på norske gravlunder i fremtiden.
 Foto: Bjørn Molstad

Hvis undersøkelsen fra Norstat og Jølstad er riktig, vil si flere slike på norske gravlunder i fremtiden. Foto: Bjørn Molstad

400.000 vil ha Humanistisk gravferd

Åtte prosent av Norges befolkning, rundt 400.000 mennesker, vil helst ha en gravferd i regi av Human-Etisk Forbund, viser en Norstat-undersøkelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2013 kl 09:15

I starten av januar rapporterte vi at selv om over 90 prosent i dag gravlegges kirkelig, viser en ny undersøkelse at det bare er 54 prosent som ønsker en slik gravferd. Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag fra Jølstad begravelsesbyrå.

Fritanke.no har nå fått tak i mer detaljerte opplysninger fra undersøkelsen, og det viser seg at Jølstad og Norstat også har spurt hvor mange som ønsker å bli gravlagt spesifikt i regi av Human-Etisk Forbund. Åtte prosent av de spurte ønsket dette, noe som utgjør ca. 400.000 av Norges befolkning. Andelen er størst i Oslo (11 prosent) og lavest på Sørlandet inkl. Telemark (4 prosent).

Det er ingen klare utslag når det gjelder alder blant de som ønsker Humanistisk gravferd. 10 prosent av de under 30 år ønsker dette, mens bare fem prosent i gruppa 40-49 år vil ha Humanistisk gravferd. Aldersgruppene 30-39 år, og de over femti år, ligger på snittet, åtte prosent.

Høy score for livssynsåpen gravferd

Human-Etisk Forbund scorer høyere enn alle de andre tros- og livssynsorganisasjonene til sammen. Kun fem prosent svarer at de ønsker seg en gravferd i regi av et annet tros- og livssynssamfunn enn Den norske kirke og Human-Etisk Forbund.

Ellers scorer regjeringens nye livssynsåpne seremonitilbud høyt. 16 prosent svarer at de ønsker seg dette. Her er folk under førti år og folk som bor i Oslo, overrepresentert.

3300 humanistiske gravferder i året?

I dag har Human-Etisk Forbund i overkant av 500 gravferder i året. Det er ca. 1,2 prosent av alle gravferder i Norge pr. år. Forbundet kan dermed vente seg vekst på denne fronten, hvis undersøkelsen fra Norstat og Jølstad stemmer. Åtte prosent utgjør ca. 3300 gravferder i året.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.