Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
#FREEMUBARAKBALA Humanistbevegelsen mobiliserer for Mubarak Bala.
 Foto: Humanists International

#FREEMUBARAKBALA Humanistbevegelsen mobiliserer for Mubarak Bala. Foto: Humanists International

Humanistbevegelsen mobiliserer for Mubarak Bala:

Nigeriansk humanistleder arrestert for blasfemi

Nigeriansk humanistleder arrestert for å ha fornærmet profeten Muhammed og risikerer dødsstraff i Sharia-domstol.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2020 kl 15:53

Nok en gang er det blitt tydelig hvilken risiko det kan innebære å ytre religionskritikk i strengt religiøse muslimske områder. I forrige uke ble den nigerianske humanistlederen Mubarak Bala arrestert i sitt hjem i delstaten Kaduna, kort tid etter at det skal ha blitt utstedt anklager om blasfemi mot ham i nabodelstaten Kano.

Begge delstatene er blant de 12 nord i Nigeria som styres etter strenge sharia-lover.

Les mer om Nigeria i Humanists Internationals Freedom of Thought-rapport.

Anklagene mot Bala går ut på at han skal ha fornærmet profeten Muhammed i sosiale medier, etter at han hadde skrevet kritisk om religion og islam især.

Den nigerianske humanisten og menneskerettighetsaktivisten Leo Igwe er dypt bekymret for sin landsmann, særlig siden arrestasjonen kom etter flere trusler fra det religiøse miljøet i Kano. Ifølge Igwe har politet i Kano bekreftet overfor ham at de hadde Bala i varetekt, men ingen advokat har fått tilgang til ham.

– De vil sannsynligvis prøve saken hans for Sharia-domstolen i Kano, som kan gi dødsstraff, sier Igwe til The Guardian.

Humanistisk mobilisering

Mubarak Bala er leder for Humanistforbundet i Nigeria og har vært en tydelig religionskritisk stemme etter at han tok avstand fra islam i 2014. Bala er sønn av en ledende islamsk lærd, og etter at han ble en aktiv «frafallen», ble han slått og dopet ned av familien og tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kano. Det førte til mobilisering blant meningsfeller og i den internasjonale humanistbevegelsen, og Bala ble løslatt i juli samme år.

Den internasjonale humanistbevegelsen har mobilisert også denne gang.

–Den internasjonale humanistbevegelsen er dypt bekymret etter arrestasjonen av Mubarak, uttaler Andrew Copson, president i den internasjonale paraplyorganisasjonen Humanists International.

– Vi ber innstendig nigerianske myndigheter om å klargjøre Mubaraks status og sørge for trygg løslatelse så raskt som mulig.

Organisasjonen har satt i gang en innsamlingsorganisasjon for å finansiere forsvarsadvokat for Bala i tillegg til at inneværende uke organiseres International Week of Protest for å skape ytterligere oppmerksomhet rundt Balas sak, blant annet gjennom synlighet i sosiale medier.

Human-Etisk Forbund er blant humanistorganisasjonene som har uttrykt sin fordømmelse av arrestasjonen. Forbundet har også bedt utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Utenriksdepartementet om å ta opp Balas sak, trygghet og rettssikkerhet med nigerianske myndigheter.

Etter at Mubarak Bala postet religionskritiske ytringer om islam på Facebook, skal han ha mottatt flere drapstrusler og blasfemianklager. På Twitter er det i tillegg til alle støtteerklæringene flere som har benyttet hashtaggen #freemubarakbala til å ytre seg om at fornærmelser mot profeten Muhammed berettiger dødsstraff uten dom.

Etter at Mubarak Bala postet religionskritiske ytringer om islam på Facebook, skal han ha mottatt flere drapstrusler og blasfemianklager. På Twitter er det i tillegg til alle støtteerklæringene flere som har benyttet hashtaggen #freemubarakbala til å ytre seg om at fornærmelser mot profeten Muhammed berettiger dødsstraff uten dom.

Bildegalleri: Atheism is not a crime – #FreeMubarakBala

#NigeriaVis flere

Hæren klarer ikke å stanse Boko Harams frammarsj

Nigeria:

Hæren klarer ikke å stanse Boko Harams frammarsj

Terrororganisasjonen Boko Haram er på offensiven i Nigeria. Et område på størrelse med Belgia kontrolleres nå av de ytterliggående islamistene. (12.1.2015)