Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Tenk positivt - alt er din feil!

Kvinnemagasiner, alternative tidsskrifter og Oprah Winfrey lærer tilhørerne sine at tanker blir til ting, at du kan føle deg ut av kreft og at alt von...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2008 kl 11:31

Kvinnemagasiner, alternative tidsskrifter og Oprah Winfrey lærer tilhørerne sine at tanker blir til ting, at du kan føle deg ut av kreft og at alt vondt du har opplevd er din egen feil. Teorien er markedsført som «Hemmeligheten», forklart som «kvantefysikk» og «urgammel visdom» og kamufleres som «positiv tenkning». La oss ta en kikk på hovedproblemene med at The Secret blir en del av populærkulturen.

Første gang jeg møtte «loven om tiltrekning» var i samarbeidet med noen mediefolk. Vi skulle ha ferdig et vanskelig prosjekt på kort tid, og jeg stilte noen kritiske spørsmål ved utførelsen. «Du må visualisere suksess! Vi kommer til å lykkes!» sa lederen for prosjektet, før hun kom med en lang utredning om Den Store Hemmeligheten: Hvis vi bare var overbevist om at alt ville gå bra, kom det til å gå bra. Det var ikke dårlig planlegging eller lav arbeidsinnsats som kunne sette oss ut av kurs; det var negative tanker og følelser.

Forvirret gikk jeg hjem og satte meg inn i The Law of Attraction - Loven om tiltrekning; en selvhjelpsteori som fikk sin renessanse på grunn av den australske tv-produsenten Rhonda Brynes film, «The Secret» i 2006. Konseptet er enkelt: Tankene og følelsene dine fungerer som en magnet og tiltrekker seg materielle goder, fremgang, resultater og former verden omkring deg. Hvis du er sikker på at det kommer til å gå bra, som at du kommer til å få en jobb etter det jobbintervjuet, vil du tiltrekke deg jobben med den positive innstillingen din.

På den andre siden tiltrekker du deg negative hendelser ved et negativt fokus: Er du bekymret for at pengene ikke strekker til, vil du være fattig bestandig.

Bryne og The Law of Attraction-misjonærene i «The Secret» bruker deretter tiden på å lære deg hvordan du kan lure deg selv. De anbefaler å ignorere alle problemer du har og late som om de ikke eksisterer. Hvis du er alvorlig syk, er den eneste måten å bli frisk på å innbille deg selv at du er frisk. Har du pengeproblemer, må du lure deg selv til å tro at du er rik. Mange selvhjelpsbøker basert på «Loven om tiltrekning» anbefaler folk å trekke kredittkortet, kjøpe store ting de ikke har råd til og ikke tenke på konsekvensene. Hvis du bare klarer å lure deg til å tro at du har like mye spenn som Bill Gates, vil universet sende deg pengene. Hvis alt du får er kreditorer på døra trodde du ikke hardt nok.

«Loven om tiltrekning» markedsføres som en vitenskaplig lov, og teorien har flere selvutnevnte «kvantefysikere» som talspersoner. Loven forklares med at tankene dine har en energifrekvens, og siden alt til syvende og sist er energi, tiltrekker frekvensene i tankene dine materie på samme frekvens.

Å kritisere de vitenskaplige prinsippene i The Secret er ikke vanskelig. Fysikeren Ali Alousi begynner kritikken sin med følgende spørsmål: «Hva er sannsynligheten for at tankene skal påvirke noe som helst utenfor hodet?» Det beste argumentet er likevel at Loven om tiltrekning begrunnes med ikke-dokumenterte påstander, ikke undersøkelser, og derfor ikke kan kalles vitenskap.

Den «kvantefysiske» forklaringen har kommet sammen med nylanseringen av teorien for stort publikum - begrepet Law of Attraction har vært i bruk i teosofiske miljøer fra midten av 1800-tallet. Konseptet har vært at Gud/Universet/Livsånden belønner positive tanker og straffer dårlige - en slags tanke-karma. Teorien er blitt undervist gjennom storparten av nittenhundretallet og var definitivt ingen hemmelighet før den plutselig ble populærkultur.

Det skremmende er at The Secret begynner å bli en sosialt akseptert vrangforestilling å ha. Kvinner og Klær brakte en lengre featureartikkel som fremstilte Loven om tiltrekning som et faktum og intervjuet flere kjendiser og mediefolk som ene og alene begrunnet sin suksess med «Hemmeligheten». Mainstream kvinnekultur omfavnet teorien samtidig som Oprah Winfrey, og siden kvinnebladene uten problemer kan skrive ukritisk om spøkelser, healing og astrologi, kan de også fronte en tese som sier at «Ja, problemene går sin vei hvis du lukker øynene» - uten å måtte forsvare det.

Hemmelighetens sørgelige natteside er at det er «victim blaming» satt i system. Alt er alltid offerets feil, enten du har vært utsatt for incest eller lever i et land uten mat og rent vann. I tillegg oppfordrer misjonærene for Loven om tiltrekning mennesker med alvorlige sykdommer å ikke oppsøke medisinsk behandling om det får dem til å fokusere på at de er syke. Tror du hardt nok vil du bli helbredet, uansett sykdom. «I've seen kidneys regenerated. I've seen cancer dissolved», sier New Thought-pastoren Michael Beckwith i et intervju, på spørsmålet om hvordan Law of Attraction kan brukes helsemessig.

Sykdommen er din feil, fordi du var redd for å bli syk. Blir du ikke frisk av The Secret, tenkte du ikke positivt nok. Å godta skyldplassering av denne typen som «positiv tenkning» og en glad selvhjelpsteori for de tusen hjem, er på grensen til det uetiske.

Loven om tiltrekning er en del av nyreligiøse fenomener vi kommer til å se mer av fremover; teorier bygget på tro og åndelig overbevisning og markedsført med pseudovitenskap. «Det er bevist!» lyder reklamen. Vi som humanister og skeptikere må skjerpe? vår vitenskaplige kunnskap for å kunne kritisere religiøse fenomener som nekter for at de er religion. Når kjendiser kan si til KK at de fikk jobben i TVNorge fordi de praktiserte The Secret - og det ikke framstår som i samme klasse som å si «Gud bønnhørte meg og gjorde meg programleder» - har vi en jobb å gjøre.